top of page
Image by Silver Ringvee

Vietnam Reisgids: de leukste bezienswaardigheden in Hanoi

Waarom nog een reisblog maken als er al duizenden bestaan en elk thema al zo vaak is besproken? Ook ik heb me op dergelijke websites gebaseerd toen ik naar Vietnam trok en kwam echter tot de conclusie dat vele van die reisblogs een eenzijdig positief verhaal brachten: alles is fantastisch en alles is de moeite waard om te bezoeken. Helaas is de werkelijkheid niet zo eenzijdig. En wat ben je er mee als alles positief wordt voorgesteld als je maar enkele dagen op een bepaalde locatie bent? Hoe moet je dan keuzes maken? Daarom probeer ik via een oprecht, no-nonsense lijstje nuttige informatie verzamelen die je écht kan gebruiken om jouw trip te plannen.

Hanoi: algemene impressie

​

​

​

De hoofdstad van Vietnam en de tweede grootste stad van het land is zacht uitgedrukt niet mijn ding.  Ik ben er nu twee maal geweest en begrijp niet waarom zoveel blogs en toeristische website deze stad naar voor schuiven als een toeristische toplocatie.  Voor mij is het te druk, te grijs en is er te weinig te beleven in vergelijking met andere Aziatische grootsteden.  Daarmee heb ik niet gezegd dat er niets te doen is, maar in mijn ogen zijn er veel beter plaatsen om je tijd door te brengen, zowel in Azië en als in Vietnam zelf.  Daarom, twee dagen in Hanoi zijn meer dan voldoende om de stad te ontdekken.  En Hanoi is ook de ideale uitvalsbasis om naar andere delen van Noord Vietnam te reizen, zoals Sa Pa, Halong Bay en Ninh Binh.

Anker ***

Top ervaring​ ***

​

​

​

1. Internet

​

De beste tip voor wie Hanoi wil ontdekken? Het internet.  Ok, ik ben waarschijnlijk te drastisch, maar ik ben nu twee maal in Hanoi geweest, zowel in de winter als in de zomer en telkens wou ik na enkele uren al terug wegvluchten.  Twee maal was de stad er een week lang bedekt met een grote laag smog, de stad is grijs en grauw, voetpaden kun je niet gebruiken omdat ze vol staan met scooters, terrassen en koopwaar en als je je dan uit noodzaak de weg opgaat, mag je hopen dat je niet omver gereden wordt door een auto, bus of scooter.  Dat verkeer is trouwens één onafgebroken getoeter dat van alle kanten komt en nooit stopt.  Voorrangsregels gelden niet en de weg is de wet van de sterkste.  Kort samengevat: veel te veel verkeer, veel te veel lawaai en stinkende, ongezonde lucht.  Vandaar mijn topadvies voor Hanoi: bekijk de prachtige foto’s online in alle rust, zonder geur en zonder geluid.

​​

IMG_20230518_115839-fotor-2023062119336.jpg

Aanrader **

​

​

​

1. Keizerlijke stad van Thang Long

 

Voor wie toch naar Hanoi trekt, die raad ik aan om één van de acht UNESCO werelderfgoederen te bezoeken die Vietnam rijk is.  De oude Keizerlijke Stad van Thang Long ligt net naast het politieke hart van Hanoi en heeft nog een iet of wat rustig kader om in te vertoeven. Deze site is niet bijster groot en is in niks te vergelijken met de veel mooiere en grotere  keizerlijke stad van Hué, maar desalniettemin is het toch een interessante plek om een uur rond te wandelen.

​

Het complex is duizend jaar oud en deed eeuwenlang dienst als koninklijk hof tot de heersende dynastie van de troon werd gestoten door de Nguyen dynastie, die de hoofdstad van het toenmalige Vietnamese rijk verplaatste naar Hué.  De keizerlijke gebouwen bleven wel overeind staan, tot de Fransen einde 19de eeuw overgingen tot het afbreken van de gebouwen, met uitzondering van de twee delen die nu nog overeind staan en die je kunt bezoeken.  Enerzijds de grote noordelijke poort en anderzijds de vlaggentoren.  Zeker die laatste is één van de bekende oriëntatiepunten van de stad.

IMG_20230521_121242-fotor-20240121121333.jpg

Toegangsprijs:

 

70.000 VND (ong  3 EUR)

​

Openingsuren:

​

8:00 tot 17:00 (ma-zo) 

Naast de twee oude gebouwen vind je er nog een derde gebouw dat een bezoekje waard is: Building D67.  Dit in 1967 opgetrokken gebouw deed tijdens de Vietnam Oorlog dienst als commandocentrum voor het Noord-Vietnamese leger.  Bovengronds ziet het gebouw er uit als een gewoon huis, maar ondergronds werd een bunker geïnstalleerd die je op vandaag nog altijd kunt bezoeken.

Ps.  Wat de toegangsprijs betreft, werkelijk elke site op het wereldwijde web zal je zeggen dat dat 30.000 VND is, maar in realiteit is het 70.000 VND.  Geen idee waar die andere prijs vandaan komt.

IMG_20240116_150111-fotor-20240121121823.jpg

2. Hoa Lo Prison Relic

 

Voor een tweede interessante plek, vlieg je rechtstreeks de gevangenis in.  Hoa Lo Prison Relic is een museum dat werd opgetrokken in de oude gevangenis die door de Fransen werd gebouwd.  Deze gevangenis heeft twee soorten gevangenen geherbergd: politieke gevangenen tijdens de Franse bezetting en Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Vietnam Oorlog.

Op vandaag staat slechts een klein stukje van de oorspronkelijke gevangenis nog overeind aangezien het grootste gedeelte in de jaren ‘90 werd plat gesmeten om plaats te ruimen voor moderne gebouwen.

IMG_20240115_131445-fotor-2024012112470.jpg

Zoals gezegd werd de gevangenis oorspronkelijk gebruikt door de Fransen om opstandige Vietnamezen op te sluiten tijdens de Franse bezetting van Indochina (het huidige Vietnam, Cambodja en Laos).  De omstandigheden waarin de gevangenen werden opgesloten, waren onmenselijk.  En alsof dat nog niet volstond, werden velen ook nog eens gemarteld en in sommige gevallen onder de guillotine gelegd.  Voor wie de film “Papillon” ooit gezien heeft, deze gevangenis deed mij daar aan denken.  Het is moeilijk om niet geraakt te worden door de verhalen die je hier leest of hoort. 

**
IMG_20230518_124033-fotor-20230621192316.jpg

Ps. Net als bij de Keizerlijke Stad is er ook hier een onjuistheid die ik de wereld moet uithelpen.  Quasi elke site zet bij zijn openingsuren dat het museum overdag gesloten is tussen 11u30 en 13u30.  Enkel op de officiële site van het museum staat dat het museum onafgebroken open is.  Dat laatste is ook de enige correcte info.

Vele jaren later deed het gebouw ook dienst als gevangenis tijdens de Vietnam Oorlog.  Amerikaanse piloten die boven Noord-Vietnam werden neergehaald, werden hier opgesloten.  De Amerikaanse gevangenen gaven de plek de cynische naam “Hanoi Hilton”, terwijl het allesbehalve een plezier was om hier opgesloten te worden.  Ondanks wat de Vietcong de wereld wilde doen geloven en wat het museum op vandaag nog steeds poogt te doen, werden de krijgsgevangenen gemarteld en net als hun Vietnamese voorgangers in onmenselijke omstandigheden opgesloten.  De bekendste “gast” die Hanoi Hilton mocht ontvangen, was voormalig senator en presidentskandidaat John McCain.

Toegangsprijs:

 

50.000 VND (ong  2 EUR)

​

Openingsuren:

​

8:00 tot 17:00 (ma-zo) 

3. Train Street

 

Ik heb lang getwijfeld of deze thuis hoort bij de aanraders of bij de dingen die je moet doen als je tijd over hebt.  De beelden van Train street zijn alom bekend: een spoorweg die tussen de huizen in Hanoi rijdt en daarbij rakelings langs de muren scheurt.

​

Laat me beginnen met de negatieve elementen.  Vooreerst is dit maar een stukje van amper enkele honderden meters, het stukje “Trains Street” is dus erg kort en maar op één plek in de stad te vinden.  Maar vooral: je geraakt niet binnen in dit korte stukje, zonder de nodige miserie.  Tot voor enkele jaren kon je er zonder probleem naartoe, maar de overheid vond al die toeristen vlak bij die spoorlijn te gevaarlijk en sinds enkele jaren houden bewakers beide kanten in de gaten zodat toeristen het gebied niet binnen kunnen.  Dat was natuurlijk buiten de lokale bewoners gerekend, die hun broodwinning verloren zagen gaan.  Zij leven namelijk bij de gratie van de vele toeristen die langs de sporen willen zitten terwijl de trein voorbij dendert doordat quasi elk huis langs de treinzijde is omgetoverd in een bar of restaurantje.  Als je dus wat rondslentert aan de afgesloten spoorlijn waar de bewakers staan, word je binnen enkele minuten aangesproken door iemand die je via een onopvallend steegje de staat in loodst, op voorwaarde dat je iets drinkt bij hem of haar.   Resultaat: sinds kort zit ook aan dat steegje een bewaker.  Maar om het helemaal absurd te maken, deze bewakers hun shift zit er op omstreeks acht uur ’s avonds waardoor je in principe vrije baan hebt vanaf dan.  En dat terwijl de meeste treinen pas na acht uur passeren.  Kafka met andere woorden.

TIP: Je kunt tegen betaling gebruik maken van audio, maar dat is niet per se nodig.  In elke ruimte staat voldoende informatie op borden en daarenboven zul je meerdere uren nodig hebben wil je alles beluisterd hebben waardoor de ervaring in mijn ogen wat langdradig wordt.

Maar ik zeg dat je in principe vrije baan hebt vanaf acht uur omdat de bewakers die daar door de overheid zijn neergepoot weg zijn, maar dat betekent niet dat je er zomaar binnen kunt.  Hun plaats wordt op dat moment ingenomen door lokale bewoners die je ook niet zullen door laten en zowaar nog agressiever uit de hoek zullen komen als je het toch probeert.  Hoe geraak je dan toch binnen?  In mijn geval heb ik telkens wat rondgeslenterd in de aanpalende straat tot iemand me aansprak met de vraag of ik mee wilde.  En zo ben ik telkens binnengeraakt. 

Zoals je kunt lezen, het is een gedoe en in sommige gevallen kan het er heel erg bitsig aan toe gaan.  Maar eenmaal je in de straat bent, kun je wel genieten van een spectaculaire ervaring wanneer de trein passeert.  Wanneer hij passeert?  Ook daar moet je niet te veel rekenen op het internet.  Vele sites spreken elkaar tegen en als je dan toch ergens een constante denkt te vinden, ben je nog niet veel verder.  De treinen van 19u10, 19u40 en 20u10 heb ik in de drie keer dat ik er geweest ben, nooit gezien.  Die van 20u40, 21u40 en 22u10 waren wel telkens op de afspraak.  Dus is mijn advies, probeer rond 8u ’s avonds een stekje te bemachtigen langs de sporen en bereid je voor om minstens één maal uitgescholden te worden, ofwel omdat je er binnen probeert te gaan, ofwel omdat je op de sporen loopt op een moment dat het de lokale bevolking niet aanstaat, ofwel omdat je naar hun mening te dicht bij de sporen zit, ofwel …

IMG_20230616_210633-fotor-2023062119134.jpg

Op zoek naar andere plekken in Vietnam? 

 

  • Halong Bay​

​

  • Ho Chi Minh City​

​

  • Ninh Binh​

 

  • Hué

*

Toegangsprijs:

 

gratis â€‹

​

Openingsuren:

​

8:00 tot 11:00 & 14:00 tot 22:00

7:00 tot 11:30 & 15:00 tot 21:00 (zo)

Leuk als je tijd over hebt *


 

1. Sint Jozef Kathedraal

 

In het centrum van Hanoi vind je één van de vele herinneringen aan het feit dat de Fransen hier ooit de plak zwaaiden.  De kathedraal, genoemd naar de patroonheilige van Vietnam, is duidelijk gebaseerd op de bekendste kerk van Frankrijk, de Notre Dame in Parijs.  In tegenstelling tot zijn Franse voorbeeld, is deze kathedraal echter relatief jong en werd hij pas op het einde van de 19de eeuw gebouwd op de plek waar voordien een Boeddhistische tempel stond.  Het is daarmee wel de oudste kerk in Vietnam.  De kerk kreeg een opvallend uiterlijk, doordat de buitenkant volledig in graniet werd opgetrokken waardoor ze een beton grijze look heeft.

IMG_20230521_123731-fotor-20230621191617.jpg

2. Mausoleum Ho Chi Minh

​

Hij wou het zelf niet, maar hier ligt hij dan:  Ho Chi Minh, de communistische ex-president van Noord Vietnam.  De man zelf wou gecremeerd worden en uitgestrooid over het land, maar zoals wel vaker is het De Partij die het laatste woord heeft, zelf in het geval van Ho Chi Minh.  Het mausoleum waar het gebalsemde lijk van Ho Chi Minh is opgebaard, ligt in het hart van de politieke wijk van Hanoi, net naast het presidentiële paleis.  Het mausoleum, geïnspireerd door het graf van Lenin in Moskou, ligt in het midden van een immens groot en open plein dat mij altijd de nodige Noord-Koreaanse vibes geeft en is een bedevaartsoord voor Vietnamezen

​

Het Mausoleum kun je bezoeken, maar hou rekening met de openingsuren en -dagen.  Daarenboven is het mausoleum elk najaar twee maanden gesloten want dan wordt het gebalsemde lijk onderworpen aan een opknapbeurt.  Hou er rekening mee dat zowel voor het mausoleum als het plein, strenge regels van toepassing zijn, zowel qua kleding als qua gedrag en dat de plek vol met militairen loopt die iedereen in het gareel houden.

​

Naast het mausoleum vind je in dezelfde omgeving ook nog een museum dat is opgedragen aan Ho Chi Minh (40.000 VND, ong. 1,50 EUR), het huis waar Ho Chi Minh woonde, het presidentiële paleis en een kleine pagode.

Zoals de meeste plaatsen in Vietnam, is ook deze plek getekend door de Vietnam oorlog.  Op het ogenblik dat Noord Vietnam in 1954 onafhankelijkheid verkreeg, werd de kerk verplicht gesloten en het duurde maar liefst tot 24 december 1990 vooraleer er terug misvieringen mochten gehouden worden in de kathedraal.  Het lijkt er nu wel op dat men de schade wil inhalen want van maandag tot zaterdag zijn er elke dag misvieringen om 5u30 en om 18u15, maar op zondag gaat men all-in.  Er zijn niet minder dan 7 misvieringen, zowel in het Vietnamees, Frans als Engels.  En de ene misviering die ik zag met Hemelvaart, toonde aan dat de kathedraal volledig vol zit.  Het toont ook aan dat Vietnam op religieus vlak meer is dan enkel maar Boeddhisme.  Volgens de recentste schattingen zouden er zo’n vier miljoen Katholieken in het land wonen.

Toegangsprijs Mausoleum:

 

25.000 VND (ong. 1 EUR)​

​

Openingsuren:

​

7:30 tot 11:00 (di-do)

7:30 tot 11:00 (za-zo)

3. Waterpoppenshow

​

De Water Puppets Shows in Vietnam, zijn vele eeuwen geleden ontstaan op het platteland en vinden hun oorsprong in de rijstteelt.  Toen de rijstboeren lang geleden hun rijstteelt hadden voltooid, vierden ze dit door een poppenspel op te voeren in de ondergelopen rijstvelden.  Ondertussen is het spektakel verhuisd van de velden naar de theaters in steden zoals Hanoi. 

Eén van de bekendste plekken waar heden ten dage poppenspellen worden opgevoerd, is het Thang Long Water Puppet Theater in Hanoi.  Tijdens een show die een klein uur duurt, beelden houten poppen in een klein zwembad dat de bühne vervangt, oude Vietnamese volksverhalen uit.  Daarbij worden de poppen aangestuurd door lange bamboestokken in handen van verschillende poppenspelers.  Dit alles terwijl typische Vietnamese muziek live wordt gespeeld en zangers de verhalen zingen.

4. Van Mieu Tempel

​

Deze tempel, opgedragen aan de literatuur, draagt de nodige geschiedenis met zich mee.  Zo was deze tempel vele eeuwen terug ook een universiteit, de eerste universiteit die het land kende en die maarliefst 700 jaar in gebruik was.  In totaal telt de tempel 5 binnenpleinen die elk een betekenis hebben.

Toegangsprijs Van Mieu Tempel:

 

70.000 VND (ong. 3 EUR)​

​

Openingsuren:

​

8:00 tot 17:00

IMG_20230518_153400-fotor-2023062119719.jpg

Links laten liggen

 

1. Hanoi Old Quarter​

​

Zoals al eerder aangegeven, is het opzet van deze site niet om een romantisch beeld te geven waarbij alles wordt voorgesteld als zou het prachtig en fantastisch zijn.  Je zult quasi overal lezen dat deze buurt een must-visit is en dat het charmant en gezellig is.  Dat is het niet, geloof me vrij.  Ja er zijn leuke mooie gebouwen en er hangt een snuifje geschiedenis, maar in deze wijk kun je om te beginnen al niet rustig rondwandelen, want de voetpaden zijn volledig bezet door scooters en terrassen.  En als je dan noodgedwongen op de weg loopt, moet je elke seconde uitkijken voor een wagen, bus of scooter die je net niet of net wel omver zal rijden terwijl iedereen toetert alsof de apocalyps nabij is.  Gelukkig heeft men sinds enkele jaren autovrije momenten ingesteld in de wijk waardoor het er aangenamer vertoeven is tijdens die momenten.

​

​

2. Quan Thanh Tempel​

​

Deze Taoistische tempel die net geen duizend jaar oud is, ligt in de buurt van Ho Tay meer, niet ver van de politieke wijk van Hanoi.  Waarom is ze niet de moeite waard in mijn ogen?  Omdat er in gans Vietnam honderden tempels zijn die mooier en interesanter zijn dan deze klein uitgevallen tempel, een tempel waarvoor je daarenboven ook nog eens een toegangsticket moet kopen (30.000 VND, ong. 1,20 EUR), iets wat eerder uitzonderlijk is in Vietnam.

​

3. Franse Wijk

​

Op zich is er niks mis met deze wijk, die een duidelijk Franse architecturale toets heeft en het is leuk om er door te stappen, maar verwacht niet dat je hier bijzondere zaken zult zien.  In de wijk, die net naast Old Quarter ligt, is het meest tot de verbeelding sprekende  gebouw, het opera gebouw dat aan een groot rond punt ligt.

IMG_20230518_143509-fotor-2023062119422.jpg
IMG_20230518_152238-fotor-20230621191125.jpg

Aan de rand van de Oude Wijk, lig het bekende Hoan Kiem meer met de Boeddhistische Ngoc Son tempel in het midden op een eilandje.  Ook hier geldt weer: Je zult in Vietnam een veelheid aan mooiere tempels zien dan deze tempel, maar desondanks zullen de toeristische brochures je deze richting uitsturen.  De toegangsprijs voor deze tempel bedraagt 30.000 VND (ong. 1,20 EUR), dus voor de prijs moet je het niet laten. 

liks
IMG_20240116_123419-fotor-20240315131255.jpg
bottom of page