Thailand reisgids:
alle info die je nodig hebt voor jouw reis naar Bangkok
1. Bangkok in een notendop
Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is een bruisende stad die ongelooflijk veel te bieden heeft. De aantrekking zit hem in de mix van boeiende cultuur, rijke geschiedenis, hippe buurten, sjieke winkelcentra en ja, ook de red light districts. Al die factoren zorgen ervoor dat niet New York, Parijs of Dubai de meest bezochte stad ter wereld is, maar wel Bangkok. Elk jaar ontvangt de stad naar schatting 25 miljoen toeristen van over de ganse aardbol. En dat in een metropool die reeds meer dan tien miljoen inwoners telt. Ikzelf was danig onder de indruk van de stad tijdens mijn bezoeken en wat mij betreft is het de meest aangename grootstad in Azië.
2. Beste moment om Bangkok te bezoeken
In principe is elk moment van het jaar een goed moment om Bangkok te bezoeken, al is de ene periode meer aan te raden dan de andere. Vooreerst merk je een enorme toename aan toeristen tijdens de geëikte vakanties zoals kerst en nieuw en het Chinese nieuwjaar. Daarnaast is de periode juli tot oktober het regenseizoen ook niet de beste periode om naar Bangkok af te zakken. Tot slot hou je er ook best rekening mee dat in de periode maart tot juni de temperaturen het hoogst zijn en boven de 40 graden kunnen uitkomen. Blijft dus over als ideale tijdstip: november tot februari, met uitzondering van de kerstperiode en het Chinese nieuwjaar. Ga er echter niet van uit dat deze "winterperiode" een wintergevoel met zich meebrengt, want ook in deze periode schiet het kwik vlot boven de 30 graden.
​
3. Reizen naar Bangkok
​
​
​
​
Zoals eerder aangegeven is Bangkok de meest bezochte stad ter wereld. Logisch dat er dan ook vanuit elke hoek van de wereld naar Bangkok kan gevlogen worden en er per dag bijna duizend vluchten landen in de Thaise hoofdstad. Het leeuwendeel van die vluchten komt aan in de moderne luchthaven van Suvarnabhumi die in 2006 zijn deuren opende. De oude luchthaven, Don Mueang, is op vandaag nog steeds in gebruik, al wordt die enkel nog gebruikt door NOK Air en Air Asia die vanuit deze luchthaven gans Thailand en Azië bestrijken met dagelijks meer dan 200 vluchten. Wanneer je van plan bent om vanuit Bangkok nog andere plekken in Thailand of Azië te reizen, hou je best rekening met het feit dat er twee luchthavens zijn. Al denken de Thai ook met je mee, want er is een gratis shuttlebus tussen beide luchthavens om de al dan niet verstrooide toerist in de juiste luchthaven te krijgen.
​
Wie vanuit Europa vliegt, kan dit rechtstreeks doen vanuit de grootste luchthavens in West-Europa zoals Londen, Parijs, Frankfurt, Zurich of Schiphol. Wie vanuit Amerika vliegt is de pineut, want er is geen rechtstreekse verbinding tussen de VS en Bangkok.
​
Ik heb al op beide luchthavens gevlogen en vanuit beiden vertrokken en mijn ervaringen zijn zeer positief. Don Mueang is wel wat verouderd (het is dan ook de oudste nog opererende luchthaven in Azië), maar zowel de paspoortcontrole als de bagage afhandeling gingen er telkens super snel. Suvarnabhumi is een grote, moderne luchthaven die alles biedt wat je verwacht van een moderne luchthaven.
​
Ik maak wel één voorbehoud aangezien ik enkel nog maar het land ben ingevlogen op Don Mueang en enkel vanuit Suvarnabhumi het land heb verlaten (de meeste van mijn vluchten waren binnenlandse vluchten, waardoor je douane en immigratie vermijdt). Vooral tijdens de drukke vakantieperiodes zouden de wachtrijen in Suvarnabhumi naar het schijnt erg hoog kunnen oplopen.
​
​
​
​
​
De skytrain (BTS), simpelweg de bovengrondse metro, telt 3 lijnen die de stad doorkruisen: een gouden, een bleekgroene en een (om het niet te moeilijk te maken) donkergroene lijn. Een overzicht kun je gemakkelijk vinden via google maps door op één van de stations van de skytrain te klikken (helaas werkt dit voorlopig enkel op de mobiele versie). Deze stations zijn aangeduid met dit logo.
​
Wil je gebruik maken van het netwerk, dan moet je een ticket kopen aan één van de automaten of loketten in elk station. Hou er wel rekening mee dat je als toerist enkel cash kunt betalen! Kredietkaarten worden niet aanvaard. Ook moet je op voorhand je bestemming aangeven en afhankelijk van de lengte van het traject, wordt de kostprijs bepaald. De meeste trajecten die ik aflegde, waren tussen de 30 en 40 THB (ong 1 EUR). In ruil krijg je een kaartje vergelijkbaar met een bankkaart. Dat kaartje heb je nodig om het station te betreden (leg het bovenop het magnetisch veld van het poortje) en te verlaten (steek het kaartje in de gleuf rechts van het poortje). Er zijn ook dagpassen verkrijgbaar, maar die heb ik nog nooit gekocht, al was het maar omdat ik met aparte tickets nog nooit meer heb betaald dan een dagpas van 150 TBH (ong. 4 EUR). Deze dagpas stop je natuurlijk niet in de gleuf bij het verlaten van het station, maar plaats je opnieuw op het magnetisch veld. Je kunt er ook voor opteren om een Rabbit Card te kopen, een prepaid kaart, wat enkel interessant is als je langere tijd in Bangkok verblijft. De kaart kost namelijk 200 THB (ong. 5 EUR) inclusief 100 THB reiskrediet. En de prijs per traject is hetzelfde. Je betaalt dus 100 THB puur voor het comfort om niet telkens een ticket te moeten kopen (al moet je de kaart natuurlijk wel sporadisch opladen.
Naast de skytrain is er ook een ondergrondse metrolijn (MRT) in de stad die je op google maps terugvindt via de typische blauwe M. Waar je dus bij de skytrain de hoogte ingaat en zicht hebt op de stad, zul je met de metro de diepte ingaan. Ik weet niet waarom, maar het systeem van de metro is net iets anders dan dat van de skytrain. Ook hier moet je een ticketje kopen aan een loket of automaat (cash) en moet je op voorhand je bestemming opgeven, maar in dit geval krijg je een jeton. Ook die heb je nodig om de poortjes te openen (zelfde systeem als de skytrain, hou het tegen het magnetisch veld van het poortje). Om het poortje bij het verlaten van het station terug te openen moet je de jeton in een gleufje droppen. Dagpassen (120 THB, ong 3 EUR) en driedaagse passen (230 THB ong 6 EUR) zijn ook te verkrijgen, al lukt dat niet via de automaten en ook aan de loketten kreeg ik meestal te horen dat er geen kaarten beschikbaar waren, dus daar zou ik niet meteen op rekenen. Maar ook hier, je moet al minstens vier keer de metro gebruiken per dag vooraleer je goedkoper uitkomt.
Een derde lijn met opnieuw een apart systeem is de Airport Rail Link die de luchthaven van Suvarnabhumi met de binnenstad verbindt. Kostprijs is 45 THB (ong. 1 EUR) voor een enkele rit.
Hou bij het gebruik maken van zowel de skytrain als de metro ook rekening met de plaatselijke etiquette. Dat betekent dat er wordt aangeschoven links en rechts van de deuren van de skytrain en metro én dat iedereen een rij vormt. Wie eerst komt, eerst op de trein gaat. Hou er ten slotte ook rekening mee dat tijdens grote drukte ook zakkenrollers actief zijn.
4. Verplaatsen in en rond Bangkok
Wanneer je je door Bangkok begeeft, hou dan met enkele zaken rekening. Vooreerst rijdt het verkeer hier links en niet rechts zoals in de EU. Aan grote kruispunten hanteert men ook een ander systeem dan in Europa. Telkens zal maar één van de vier armen groen licht krijgen. Dit geld ook voor de zebrapaden: slechts één zebrapad krijgt groen licht. Die ene arm krijg meestal ook erg lang groen licht, soms wel tot twee minuten. Dit kan er toe leiden dat je soms vijf minuten of langer voor een rood licht staat. En als je als voetganger twee zebrapaden moet kruisen, dan is het mij al voorgevallen dat ik tien minuten sta te puffen in de blakende zon vooraleer ik aan de juiste kant terechtkom. Het kan dan ook de moeite lonen om even naar boven te kijken of er geen voetgangersbrug over het kruispunt hangt die je sneller aan de overkant brengt.
Een andere populaire vorm van openbaar vervoer, zijn de bootlijnen op de Menam-rivier die de stad in twee verdeelt. Deze vorm van transport telt vijf lijnen (blauw, rood, geel, groen en oranje). Via google maps (voorlopig enkel de mobiele versie) kun je gemakkelijk zien welke lijn welke aanlegplaats aandoet. En dat check je best vooraleer je op een boot springt, want niet elke lijn doet elke aanlegplaats aan. Een ticket kopen (alleen cash) doe je op de boot zelf en er is maar één prijs ongeacht de bestemming. En daarna vooral genieten van het prachtige uitzicht.
Je ziet ze op elk druk kruispunt van Bangkok staan: mannen (99% toch) getooid in fluo oranje hesjes met op hun rug een nummer. Dit zijn de Motosia, een taxidienst op de scooter onder suspiciën van de overheid. Overal in de stad zie je ze en elke groep heeft zijn eigen stekje waar ze mogen opereren. Daardoor kennen ze ook elke straat en elk gebouw, dus vervoeren ze je zonder probleem en voor een kleine vergoeding (te onderhandelen) naar een door jouw gekozen punt, meestal in dezelfde wijk.
Vooral locals maken gebruik van deze dienst, wat een groot verschil is met bijvoorbeeld Indonesië waar het lijkt alsof elke local zelf een scooter bezit en er voor de kleinste verplaatsing ook gebruik van maakt. Waardoor het verkeer er een ramp is. Maar hoe ze het hier doen, ik weet het niet. Ik heb een groep van deze mannen in de gaten gehouden: ze zien een local stappen, maken oogcontact en zonder een woord te wisselen, vertrekken ze vijf seconden later, bestemming blijkbaar gekend. Ikzelf heb er nog geen gebruik van gemaakt, vooral omdat ik een broertje dood heb aan achterop de scooter zitten, dus kan weinig zeggen over de prijs, maar het lijkt me een handige oplossing in buurten waar er geen metro of skytrain rijdt.
De bussen in Bangkok. Als westerling is het geen evidentie om je weg te vinden in het doolhof van verschillende lijnen met verschillende nummers en verschillende kleuren. Tel daar nog eens bij dat de meeste info in het Thais is en je bent helemaal het noorden kwijt. Het is dus belangrijk om een goed plannetje te downloaden vooraleer je de bus neemt. Betalen kun je op de bus zelf en is afhankelijk van het soort bus (airco of niet, snelweg of niet, afstand,...), al is elke optie spotgoedkoop (8 tot 25 THB, minder dan 1 EUR dus). Spring wel enkel op de stadsbus als je geen probleem hebt met zweetgeur, uitlaatgassen en luidruchtige chauffeurs.
Wie het openbaar vervoer niet ziet zitten, naar een plek wil die moeilijk of niet bereikbaar is met het openbaar vervoer of liever niet achterop een scooter kruipt, kan ook gebruik maken van reguliere taxi's of een Grab, Bolt of InDrive boeken online. De laatste optie is normaliter de gemakkelijkste aangezien je alles snel online kunt regelen en je geen zorgen moet maken over de prijs, al moet ik zeggen dat het niet altijd evident is om in bepaalde buurten een online taxi te regelen en je soms een tijdje moet wachten. Als je toch in een reguliere taxi springt, zorg er dan zeker voor dat de meter loopt én dat de chauffeur geen omwegen maakt.
Op zoek naar meer prachtige plekken in Thailand?
-
Chiang Mai​
​
-
Kanchanaburi​
​​
-
Chiang Rai
​
-
Sukhohthai
Tuktuk
​
5. Papierwerk
​
Paspoort: Voor reizen buiten Europa heb je sowieso een internationaal paspoort nodig, zo ook voor Bangkok. En zoals op de meeste plaatsen moet het paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn én minstens één blanco pagina bevatten.
***
​
Visum: Om Thailand en Bangkok binnen te komen, moet je als Europeaan een visum hebben. Echter, dit kan perfect bij aankomst in Thailand door middel van een gratis VOA (Visa On Arrival). Die geeft je het recht om 30 dagen in het land te verblijven. Sinds 1 juni 2024 is die termijn echter verlengd naar 60 dagen.
​
Wie op zoek is naar een visum voor een langere periode of voor niet-toeristische doeleinden, die kan ontgetwijfeld zijn ding vinden in de verschillende soorten visums, elk met hun eigen regels en hun eigen prijskaartje. Om dit geregeld te krijgen, opteer je best voor een lokale visa-agent.
​
Hou je strikt aan de geldigheidsduur van je visum! Zo laks men in Europa is, zo streng is men in Azië. Per dag dat je langer blijft dan toegelaten (overstay), zul je 500 THB (ong. 13 EUR) moeten betalen. Wanneer je meer dan 90 dagen over de toegelaten termijn gaat, zul je 1 jaar gebannen worden uit Thailand en een boete moeten betalen van 20.000 THB (ong. 500 EUR)
​
Tot slot nog vermelden dat je bij aankomst in Thailand strikt genomen moet kunnen aantonen dat je ook een vlucht/boottocht uit het land hebt (onward flight). Al wordt dit hoogstzelden gecontroleerd, al was het maar omdat je ook perfect over land Thailand kunt verlaten.
***
​
Internationaal rijbewijs: Wie zoals van plan is om met de wagen of scooter te rijden in Thailand, heeft zoals overal buiten de EU nood aan een internationaal rijbewijs. Controles zijn echter laks en indien je toch gecontroleerd wordt en er op aangesproken, zijn er officieuze manieren om dit in der minne te regelen. Je begrijpt wel wat ik bedoel.
​
​
***
​
Vaccinaties: Een vaccinatiebewijs is voor geen enkele ziekte verplicht, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Difterie en Tetanus sterk aangeraden.
***
​
Reisverzekering: Een reisverzekering is niet verplicht, maar is natuurlijk onontbeerlijk voor wie reist buiten de EU. Houd er wel rekening mee dat de meeste reisverzekeringen maar beperkt zijn in de tijd. Zo zijn de meeste standaard verzekeringen slechts 2 a 4 maand geldig vanaf de dag van vertrek, ook voor verzekeringen die voor een volledig jaar zijn afgesloten. En deze verzekering moet reeds zijn aangegaan voor je je land van oorsprong verlaat. Wie op zoek is naar langdurige reisverzekeringen, klopt best aan bij een gespecialiseerde verzekeraar.
6. Taal
De officiële taal in Thailand is het Thais dat helaas een ander alfabet kent dan het onze waardoor het voor de meesten onder ons onleesbaar is. Echter, op de meeste plaatsen worden zaken ook in het Engels aangeduid. In toeristische gebieden zal vooral in de horeca, quasi iedereen erg goed Engels spreken. Buiten de toeristische centra is het vaak behelpen wegens de gebrekkige kennis van het Engels bij de lokale bevolking.
​
​
7. Geld
​
Thaise Baht (THB) Dit is de officiële munt van Thailand. 38 THB komt overeen met 1 euro. Er zijn biljetten van 20, 50, 100, 500 en 1.000 THB en muntstukken van 1, 2, 5 en 10 THB.
​
***
​
Geld afhalen: Geld afhalen is erg gemakkelijk, hou gewoon rekening met de typische zaken, zoals geen geld afhalen in "mindere" buurten. Wanneer je geld afhaalt, zul je wel altijd een vergoeding moeten betalen aan de lokale bank ter waarde van 220 THB (ong. 6 EUR), een bedrag dat je nog moet vermeerderen met de vergoeding die je eigen bank aanrekent. Zo kom je al gemakkelijk aan 10 EUR per afhaling en dan hou ik nog geen rekening met de wisselkoersmarge die gemakkelijk 2% bedraagt. Daarom is het aan te raden om meteen een groot bedrag (de meeste automaten gaan tot 20.000 THB, ong. 500 EUR) af te halen.
​
***
​
Betalen: Misschien wel één van de grootste verrassingen in negatieve zin, is het feit dat men op veel plaatsen in Bangkok enkel cash kan betalen, zelf op toeristische plaatsen. Zo kun je als toerist in de metro, de skytrain, bussen, boten, ... enkel met cash betalen. Ook op verschillende toeristische plekken kan je de toegangsprijs enkel cash betalen.
​
Mijn persoonlijk favoriete manier van betalen, is via mijn Google Pay die gekoppeld is aan mijn Wise-account. Via Wise kun je gratis een rekening openen in maar liefst 40 verschillende munten, en dus ook de Indonesische Rupiah. Niet enkel krijg je zo de beste wisselkoers mogelijk, maar je kunt ook twee maal per maand kosteloos geld afhalen tot een bedrag van 200 EUR aan een ATM met de gratis VISA-kaart van Wise!
8. Gezondheid
Water: Over het kraantjeswater zul je online tegengestelde meningen vinden. Daarbij gaat het niet zozeer over de kwaliteit van het water (die zou drinkbaar zijn), maar eerder over de kwaliteit van de waterleidingen. Die zouden in sommige buurten al decennia lang verwaarloosd zijn, wat het drinkbaarheid van het water sterk beïnvloedt. Ikzelf neem geen risico en hou het op flessenwater dat je trouwens in elk hotel gratis zult krijgen.
​
***
Specifieke ziektes: Dengue of knokkelkoorts komt in steeds grotere mate voor in Thailand en ook in Bangkok, dus is het zeker aan te raden om een goeie muggenspray te voorzien (min. 50% DEET). Slapen onder een muskietennet waar mogelijk is altijd aan te raden, al was het maar om een goeie nachtrust te hebben. Malaria komt voor in sommige regio's van Thailand, maar niet in Bangkok.
​
***
Vaccinaties: Zoals eerder gezegd zijn er geen verplichte vaccinaties om het land binnen te komen, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Tetanus en Difterie sterk aangeraden. (zie eerder).
​
***
​
Reisverzekering: Is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden (zie eerder).
​​
​
​
​
​
​​
​
9. Telecom:
In quasi elk hotel en restaurant in Bangkok is er free-wifi beschikbaar.
Voor wie toch nog online wil blijven als hij de stad intrekt, schaft zich best een Tourist simkaart aan met een pre-paid pakket. De grootste operatoren in het land zijn AIS, DTAC en TrueMove. De veiligste optie is om een telecom-winkel binnen te stappen en daar een simkaart te kopen ofwel vooraf bestellen en ophalen in de luchthaven. Voor zij die een GSM hebben die e-sims ondersteunt, die kunnen hier online aan de slag gaan.
​
10. Varia
​​
Tijdszone: Thailand en Bangkok lopen 5 uur voor op België & Nederland (6 uur tijdens wintertijd).
​​
***
Geloof: Thailand is een uitgesproken Boeddhistisch land, wat je overal zult zien door middel van de ontelbare Boeddhistische tempels, Boeddha-beelden en monniken.
TIP: als ik in een regio ben waar ik geen lokale simkaart aanschaf of waar het mobiele netwerk niet overal is uitgerold, download ik altijd Google Maps van die regio zodat ik ook zonder wifi of 5G mijn weg kan vinden. Daarvoor open je Google Maps, klik je rechtsboven op jouw profiel en kies je voor "offline kaarten". Daar kun je de gewenste kaart selecteren en downloaden.