top of page
Image by Flavius Torcea

Qatar Reisgids: alle info die je nodig hebt voor jouw reis naar Doha

1. Doha in een notendop

 

Doha is de hoofdstad van Qatar, een schiereiland dat dankzij de ontdekking van enorme gas- en olievoorraden in de jaren negentig één van de rijkste landen ter wereld werd.  Het land zette zich de voorbije jaren vooral op de kaart dankzij het WK voetbal van 2022 en door zijn vele activiteiten en overnames in Europa (Volkswagen, Barclays, Canary Wharf, PSG, Harrods, ...).  De helft van de inwoners van het land wonen in Doha en die stad is dan ook de enige die er toe doet in het emiraat en dat zie je ook aan de indrukwekkende skyline van de stad die de voorbije dertig jaar aan een razend tempo uit de grond werd gestampt.  Al is Doha veel meer dan dat en stellen ze alles in het werk om hun afkomst in de schijnwerpers te plaatsen.

wat

2. Beste moment om Doha te bezoeken

 

Wie Doha bezoekt, houdt best met twee zaken rekening bij het inplannen van zijn reis: enerzijds de Ramadan, anderzijds de verzengende hitte in de zomermaanden.  Tijdens de eerste periode zul je normaliter nergens een geopend restaurant vinden tussen zonsopgang en -ondergang en is eten en drinken in het openbaar verboden, wat gezien de hitte problematisch kan zijn.  Wat de zomermaanden betreft, daar moet je niet verrast zijn als het kwik bij momenten de vijftig graden aantikt.  Om die reden is het aan te raden om je reis in te plannen in de periode oktober tot april.  

​

​

​

IMG_20231014_134024-fotor-20231022115344.jpg
when
_41-fotor-2023102212628.jpg

3. Reizen naar Doha

​

​

​

​

Wie naar Qatar wil reizen met het vliegtuig, die heeft keuze te over.  Van zowat elke plek op aarde kun je met Qatar Airways een rechtstreekse vlucht boeken naar de enige civiele luchthaven die het land rijk is: Hamad International Airport.

Normaliter is Doha geen bestemming waar je voor een langere periode verblijft.  Door zijn strategische ligging tussen Europa, Azië en Afrika, gebruiken de meeste passagiers Doha louter als transitluchthaven van waaruit ze enkele uren later terug verder vliegen naar hun definitieve bestemming.  Maar net omdat Doha de ideale hub is, kan vliegen met Qatar Airways nog een bijkomend voordeel opleveren.  Voor wie een tussenlanding maakt in Qatar, heeft Qatar Airways namelijk het programma Discover Qatar in het leven geroepen.  Dit programma biedt de mogelijkheid om tegen een gereduceerde prijs te overnachten in één van de vijftien hotels waar ze mee samenwerken.  Op die manier kun je behoorlijk goedkoop enkele dagen in Doha verblijven en de stad verkennen.  In het verleden ging het om een goeie tien euro per nacht, ondertussen gaat het om bedragen vanaf 25 euro per nacht.  Voor meer info hierover kan je terecht op de site van Qatar Airways bij "stopover packages".

​

​

ORVZDC0_edited.png
how
grab
IMG_20231012_144836-fotor-20231022124935.jpg

4. Verplaatsen in en rond Doha

​

​

​

​

De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen in en rondom Doha, is door gebruik te maken van een taxi of Uber.  Het grote voordeel van een taxi tegenover openbaar vervoer, is het feit dat je je gemakkelijk van deur-tot-deur kunt verplaatsen en de loden hitte niet moet trotseren. En de prijzen zijn best democratisch, zeker als je met meerdere mensen reist.

​​

​

​

​

​

​

 

 

​

​

 

De goedkoopste manier om je te verplaatsen door de stad, is via de metro.  Doha telt drie metrolijnen die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbinden.  In tegenstelling tot de taxi betekent het natuurlijk wel dat je vaak nog enkele honderden meters moet stappen, wat in de zomermaanden niet altijd even aangenaam is. 

​

Via een standaard Travel Card die je in elk metrostation kunt aanschaffen (prijs voor een blanco herlaadkaart: 10 QAR - ong. 2,5 EUR) kun je voor 2 QAR (ong. 0,5 EUR) per rit gebruik maken van de metro.  Per dag kan de kostprijs trouwens niet hoger oplopen dan 6 QAR (ong. 1,5 EUR).  Hou er rekening mee dat op vrijdag de metro pas opent om 13u.

​

De metrostellen zelf zijn opgedeeld in drie compartimenten: de standaard coupés, de familie coupés en de gouden coupés (foto).  Die laatste mag je enkel betreden mits je een Golden Travel Card hebt waarvan de prijs een stuk hoger ligt dan de normale tickets.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Gas Station Icons_edited.png

​

  • Luchthaven Hamad - Centrum Doha (10km)              35 a 50 QAR (ong. 9 a 12 EUR)

  • Souq Waqif - The Pearl (15km)                                         25 QAR (ong. 6 EUR)

  • Old Harbor - Lusail Race Circuit (30km)                       40 QAR (ong. 10 EUR)

5. Papierwerk

​

Paspoort: Voor reizen buiten Europa heb je sowieso een internationaal paspoort nodig, zo ook voor Qatar. En zoals op de meeste plaatsen moet het paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn én minstens één blanco pagina bevatten.

 

***

​

Visum: Geen land in het Midden Oosten is gemakkelijker te betreden dan Qatar.  Voor  alle onderdanen van een Schengen-land die reizen naar Qatar, geldt dat ze gebruik kunnen maken van een gratis Visa on Arrival voor zover het om een toeristisch verblijf gaat dat korter is dan 90 dagen. 

 

***

​

Internationaal rijbewijs: Wie van plan is om met de auto te rijden in Qatar, heeft zoals overal buiten de EU nood aan een internationaal rijbewijs.  Hou er rekening mee dat er nultolerantie is voor alcohol in het verkeer en dat wie betrapt wordt met alcohol in het bloed enorme geldboetes, celstraffen en deportatie staan te wachten.

 

***

​

Vaccinaties: Een vaccinatiebewijs is voor geen enkele ziekte verplicht, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Difterie en Tetanus sterk aangeraden.

 

***

​

Reisverzekering: Sinds 1 februari 2023 is er wat mij betreft de nodige onduidelijkheid omtrent de verplichte ziekteverzekering in Qatar.  Een letterlijke lezing van de tekst op de site van het Ministerie van Volksgezondheid in Qatar, zegt dat het aanschaffen van een ziekteverzekering sterk wordt aangeraden en verplicht is voor buitenlanders die langer dan 30 dagen in het land verblijven.  Wanneer je echter naar de website van het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken surft, staat daar dat de ziekteverzekering verplicht is.  Op zich is dat nog geen probleem, want ik zou iedereen sowieso afraden om de EU te verlaten zonder ziekteverzekering.  Maar als je ook nog eens naar de Nederlandse website gaat, wordt het helemaal onduidelijk, want daar staat dat je moet verzekerd zijn bij een verzekeraar die is goedgekeurd door de Qatarese overheid, een lijst die enkel bestaat uit Qatarese verzekeraars.  

Dit laatste zou betekenen dat toeristen waarvan Qatar maar één van de bestemmingen is op hun reis, dus genoodzaakt zijn om twee verzekeringen aan te schaffen.  Ik persoonlijk heb het zekere voor het onzekere genomen en heb voor 50 QAR (ong. 13 EUR) online een verzekering afgesloten.  Echter, bij het binnenkomen van het land werd mij noch door de douane, noch door de luchtvaartmaatschappij gevraagd naar een bewijs dat ik verzekerd was. 

papie
12go Asia banner HO.png

Zin in meer Azië? 

 

  • Raja Ampat

​

  • Halong Bay

​

  • Java

​

  • Siem Reap

Voor wie zelf een huurauto wil nemen, de prijzen starten aan 200 QAR (ong. 50 EUR) per dag. Hou er wel rekening mee dat een wagen huren, zoals in de meeste landen, niet mogelijk is voor wie jonger is dan 25.  

6. Taal

 

De officiële taal in Qatar is Arabisch, maar quasi iedereen spreekt er zeer goed Engels.

​

​

7. Geld

​

Qatarese Rial (QAR): Dit is de officiële munt van Qatar. De waarde van de QAR is ongeveer een kwart van de euro. Dus 4 QAR komt overeen met 1 euro.  Doordat de waarde van de munt gekoppeld is aan de Amerikaanse Dollar, is de wisselkoers voor ons Europeanen behoorlijk stabiel.

 

***

​

Betalen: Quasi overal in Doha en omstreken kun je betalen met cash, kredietkaarten en Google Pay of Apple Pay.  Op mijn laatste reis naar Qatar heb ik zelf geen enkele maal geld afgehaald.

Mijn persoonlijk favoriete manier van betalen, is via mijn Google Pay die gekoppeld is aan mijn Wise-account. Via Wise kun je gratis een rekening openen in maar liefst 40 verschillende munten, echter niet in de Qatarese Rial.  Maar desondanks blijf je wel verzekerd van de beste marges op de wisselkoersen, daar waar reguliere banken normaliter 2 a 4% marge en kosten aanrekenen.

taal

8. Gezondheid

 

Water: Kraantjeswater is drinkbaar in Qatar.  Daarnaast raad ik mensen ook aan om altijd water of een andere drank mee te nemen als ze tijdens zomerdagen de straat opgaan.  Door de brandende zon en helse temperaturen kan je lichaam snel uitgedroogd of oververhit geraken.  Gelukkig is elke parking, elke metrostation, elk openbaar gebouw en zelf bepaalde wandelstraten voorzien van airconditioning waardoor je bij oververhitting snel de koelte kunt opzoeken.

​

***

​

Vaccinaties: Zoals eerder gezegd zijn er geen verplichte vaccinaties om het land binnen te komen, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Tetanus en Difterie sterk aangeraden. (zie eerder).

 

***

​

Reisverzekering: Verplicht volgens de ene bron, niet verplicht volgens de andere, maar ik zou sowieso nooit de EU verlaten zonder reisverzekering. (zie eerder).​​​​​​

halth
varia

TIP: als ik in een regio ben waar ik geen lokale simkaart aanschaf of waar het mobiele netwerk niet overal is uitgerold, download ik altijd Google Maps van die regio zodat ik ook zonder wifi of 5G mijn weg kan vinden.  Daarvoor open je Google Maps, klik je rechtsboven op jouw profiel en kies je voor "offline kaarten".  Daar kun je de gewenste kaart selecteren en downloaden.

9. Telecom: 

​

Door het feit dat ik nooit langer dan enkele dagen in Qatar heb verbleven, heb ik nooit de moeite genomen om een Qatarese simkaart aan te schaffen.  Sowieso heeft elk shoppingcenter, elke toeristische plek en elk metrostation free wifi ter beschikking. 

​

Voor wie toch nog online wil blijven als hij de stad intrekt, schaft zich best een Tourist simkaart aan met een pre-paid pakket.  De grootste mobiele operatoren in het land zijn Vodafone en Ooredoo.  De gemakkelijkste optie is die met een eSim (voorzover jouw GSM dit ondersteunt) dewelke je hier online kunt aanvragen voor je vertrek.  Voor wie geen GSM met een eSim optie heeft, die kiest er best voor om een telecom-winkel binnen te stappen en daar een simkaart te kopen of nog beter, bij één van de kiosken bij aankomst in de luchthaven.  Hou er tot slot ook rekening mee dat in Qatar, zoals in de meeste landen in het Midden Oosten, bellen via Whatsapp niet mogelijk is.  Wil je dit omzeilen, dan heb je nood aan een kwalitatieve VPN zoals NordVPN.

​

​

​​​​​​​​​​​

​

​

​​

​

​

​

​

​

​​10. Varia

​​

Tijdszone: Qatar loopt 1 uur voor op België & Nederland (2 uur tijdens wintertijd).

​​

***

 

Geloof: Qatar is een Islamitisch land dat de Sharia volgt.  Bijgevolg is alcohol er moeilijk te verkrijgen, is seks buiten het huwelijk (en dus ook prostitutie) strafbaar, zijn homoseksualiteit en pornografie verboden en zijn op vele plaatsen verstrengde kledingvoorschriften.  Zoals eerder aangehaald hou je ook best rekening met de Islamitische feestdagen bij het plannen van je reis.

 

​​

Telcom
bottom of page