Laat het ons eens over sport hebben in Bali. Ik was een gepassioneerd fietser toen ik nog in Europa woonde en ging zelden naar het buitenland zonder mijn stalen ros mee te nemen. Echter, meenemen naar Bali was niet alleen heel ongemakkelijk, maar ik wou ook het risico niet lopen dat er onderweg schade aan zou zijn. Oorspronkelijk was ik van plan om ook hier te fietsen, maar eenmaal ik de wegen en vooral het drukke verkeer heb ervaren, heb ik deze plannen snel in de vuilbak gekieperd.
Maar welke sporten zijn hier dan wel populair? Balinezen kennen veel van voetbal, vooral dan de Premier League en “Debroijne”, maar je ziet hier maar zelden een voetbalplein die naam waardig. En als je er al één vindt, heb je veel kans dat die open ruimte ook dienst doet voor andere zaken. Het Indonesisch voetbal is dan ook maar van een laag kaliber getuige het feit dat ze op de FIFA-ranking op plaats 151 staan, net voor voetbalgrootheden Andorra en de Dominicaanse Republiek. Maar in het land der blinden is eenoog koning en in het voetbal is die eenoog Bali United dat vorig jaar kampioen van Indonesië werd en waarnaar Dries Mertens bijna was getransfereerd dit seizoen. Maar nee, over voetbal gaan we het hier verder niet hebben. Ook niet over de honderden fitnesscentra die de natuurlijke habitat zijn van de vele Russische en Oekraïense patsers en bimbo’s die respectievelijk naar Bali zijn getrokken om de dienstplicht te ontvluchten dan wel de oorlogsgruwel zelf. Maar welke sporten zijn hier dan wel populair?
1. Badminton
Wat wielrennen voor de Vlaming is, is badminton voor de Indonesiër: dé nationale sport van Indonesië en dat kun je best zien aan de Olympische Spelen. Ondanks 280 miljoen inwoners, haalde het land in haar geschiedenis (die natuurlijk pas startte na WO II) amper 8 gouden medailles op de Spelen. En dat waren allemaal titels behaald in het badminton. Een ander statistiekje om het belang van deze sport te duiden: Enkel China heeft meer wereldtitels in het badminton behaald dan Indonesië. Je zult hier dus vaak, vooral kleine kinderen, met een badminton-raket op straat zien. Niet enkel op weg naar de lokale speelruimte, maar vaak zijn ze ook gewoon op straat aan het badmintonnen. En of ze er goed in zijn!
2. Muay Thai Boxing
Indonesiërs zijn verlekkerd op gevechtssporten en films die overlopen van Kung Fu, boks- en gevechtsscenes. Gevechtssporten zijn er dan ook heel populair en dan vooral de Thaise variant van het kickboksen. Je kunt elk weekend wel ergens een “fight night” meepikken op het eiland. Ikzelf heb me gedurende een half jaar gesmeten op Muay Thai Boxing beter bekend in onze regionen als Thai boksen. Voor de leken in het wereldje van de martial arts, het verschil tussen boksen, kickboksen en Muay Thai boxing zit hem in het gebruik van lichaamsdelen: bij boksen de twee vuisten, bij kickboksen komen de voeten en benen erbij en in Thai boksen mag je ook met de ellebogen en knieën uithalen. Een ideale workout en leuk om te doen in een ongelooflijke aangename sfeer. Al is het een sport, die gezien de hitte en enorme luchtvochtigheid, erg zwaar is. Na een training van twee uur kan ik mijn kleren uitwringen.
Eigenlijk kun je niet naar Zuid-Oost Azië reizen zonder het eens geprobeerd te hebben. Wie geïnteresseerd is om tijdens zijn reis naar Bali zichzelf onder te dompelen in Muay Thai, één adres: Ubud Muay Thai
3. Yoga
Over dan naar dé sport die het meest gelieerd wordt met Bali en al zeker Ubud waar ik woon: Yoga in al zijn varianten. Het hart van het yoga-gebeuren bevindt zich in Ubud waar tientallen yoga-studio’s zijn met als meest tot de verbeelding sprekende naam, The Yoga Barn. In dit grote complex dat een oase van rust is in het hart van Ubud, worden dagelijks tientallen yogalessen aangeboden gaande van yoga voor beginners over Kundalina yoga tot Hot Yoga. En maandelijks zijn er ook opleidingen voor yoga-lesgevers in spe die van heinde en ver naar het eiland komen. Daarnaast zijn er nog heel veel grote en minder grote yogaplekken die je door hun ligging de mogelijkheid bieden om yoga te doen in de jungle, tussen de rijstvelden of aan de rand van een rivierkloof en dit voor een relatief goedkope prijs. En alsof dat nog niet genoeg is, zal elk hotel dat met enige standing ook yoga-lessen aanbieden voor haar gasten. Daarenboven zijn de lessen behoorlijk goedkoop: één les kost minder dan 10 euro, een tienbeurtenkaart rond de 75 euro en een ongelimiteerd maandabonnement zul je bij de meeste centra al hebben voor 150 a 175 euro.
Maar waarom is Bali en dan vooral Ubud zo populair bij yogi? Dat kan door verschillende factoren verklaard worden. Eerst en vooral is Ubud al lang een verzamelplaats van artiesten, kunstenaars en mensen die op zoek zijn naar spiritualiteit. Dat laatste komt tot uiting in de vele meditatieruimtes en -lessen die je in Ubud vindt, iets wat dicht aanleunt bij yoga. Daarnaast is Ubud niet enkel de culinaire hoofdstad van Bali, maar is het ook de plaats waar de ene healthy food bar naast het andere plant-based restaurant ligt. Een gezonde levensstijl is de voorbije decennia in het DNA van deze stad gekropen iets wat opnieuw gemakkelijk te linken valt aan yoga. En tot slot heeft de faam van Ubud als hotspot van de yoga de voorbije jaren vele guru’s en toplesgevers naar het eiland gelokt wat er alleen maar voor zorgt dat de aantrekkingskracht nog groter is geworden om naar Bali te trekken voor een yoga-retreat.
De beste yoga-studio's in Ubud:
The Yoga Barn : de meest bekende yoga studio van Ubud en Bali.
Radiantly Alive : eén van de eerste studio's in Ubud inclusief prachtige jungle view
Ubud Yoga Centre : de plek voor Hot Yoga en dus voor wie écht wil zweten
Ubud Yoga House : kleinschalige yoga plek te midden van de rijstvelden
Intuitive Flow : de beste plek voor beginners
Alchemy Yoga & Meditation : recent geopende studio gelinkt aan het gelijknamige vegan-restaurant.
4. Surfen
Van de spirituele jungle richting de gouden stranden. Ofte van de spirituele yogi's naar de gebronzeerde surfers. Want naast een paradijs om yoga te doen, is Bali ook een paradijs om te surfen. En je vindt er een strand voor ieders ervaring: stranden met ondiep water en relatief lage golven voor de beginners, stranden met golven van enkele meters hoog voor de getrainde surfers en stranden waar topsurfers van over gans de wereld naartoe trekken omwille van zijn metershoge, perfecte golven.
Ikzelf heb me er nog niet aan gewaagd en denk ook dat ik het zo ga houden. Los van het feit dat ik geen waterrat ben, heb ik ook nog eens een ondergemiddeld evenwichtsgevoel, dus een poging van mijnentwege leidt sowieso tot de nodige frustraties. Ik heb het voorlopig gehouden op het filmen van de surfers. En daar zie je hoe er een parallel is tussen het surfen en het leven. Surfers liggen soms tot tien minuten te dobberen, te wachten op en te zoeken naar de perfecte golf. En bij dat lange wachten laten ze vaak, in mijn onervaren ogen, prachtige golven passeren. Om uiteindelijk op een mindere golf mee te surfen. Net zoals menig persoon in het leven zit te wachten tot het perfecte moment om dit of dat te doen. Wat meestal wachten op Godot is.
Voor wie wel de nodige ballen heeft en wil leren surfen, is Bali dus een ideale plek, want elk surfstrand heeft meer dan genoeg scholen en lesgevers die je voor een schappelijke prijs op weg zullen zetten. Vergeet wel niet om je zonnecrème mee te brengen, want de zon brandt hier ongenadig heb ik deze week mogen ervaren.
Beste stranden om te leren surfen: Kuta Beach (Kuta) & Padma Beach (Legian).
Beste stranden voor ervaren surfers: Batu Bolong Beach (Canggu), Jungutbatu Beach (Nusa Lembongan) & Keramas Beach (Keramas).
Beste stranden voor de adrenalinezoeker: Uluwatu Beach (Uluwatu), Echo Beach (Canggu) & Bingin Beach (Uluwatu).
5. Hanengevechten
Tot slot nog een "sport" die in het zelfde rijtje thuishoort als de Spaanse stierengevechten: hanengevechten. De geschiedenis van de hanengevechten hangt samen met het hindoeïsme en gaat 4.000 jaar terug in de tijd. Door deze link en om de Balinezen niet tegen de borst te stoten, zijn hanengevechten nog niet volledig verboden door de overheid, voor zover ze gekoppeld zijn aan een religieuze gebeurtenis en op voorwaarde dat er maar drie gevechten plaats grijpen. Maar door het feit dat er ontelbare religieuze gebeurtenissen zijn op Bali, zijn er quasi dagelijks hanengevechten. En zelf los daarvan houdt dit de Balinezen, die verzot zijn op hanengevechten, niet tegen. Er worden dagelijks illegale hanengevechten georganiseerd waar lustig op gegokt wordt. En er is geen enkele agent die zijn dorpsgenoot hiervoor gaat arresteren. Daarom zul je hier, als je wat rondzoekt, voldoende arena's vinden waar hanengevechten georganiseerd worden.
Bijna elke Balinees heeft een haan in huis (hetgeen je ook de godganse dag hoort) en vertroeteld het dier dat het een lieve lust is. Als je de toeristische buurten verlaat, zie je vaak een groepje mannen zitten met hun haan op de schoot terwijl ze het dier aan het strelen en masseren zijn. En als ze niet in de watten gelegd worden, dan vind je ze vaak in manden die langs de kant van de weg staan, een manier om te wennen aan het vele lawaai dat ze ook in de arena te verduren zullen krijgen. En in die arena gaat het er hard aan toe. Want als het "fight night" is, dan worden er messen aan zijn poten gebonden zodat hij zijn tegenstander kan afmaken. En zo komen we bij het religieuze aspect van deze gevechten: het bloedoffer. Want het bloed van de verliezende haan wordt aanzien als een offer aan de goden.
Tot slot nog een wist-je-datje: wist je dat het woord "cockpit" afkomstig is van de arena's/pits waarin hanengevechten worden georganiseerd? Nog een kleine tip, gebruik liever het woord "rooster" in plaats van "cock" als je een haan ziet op Bali. Ik zou namelijk niet willen dat iemand naar Bali afreist en zegt: "look at that man, giving his cock a massage." Klinkt wat verwarrend.
Comments