top of page

5 dingen om te doen in Sanur

  • Fréderic
  • 30 nov 2022
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 18 feb 2023

1. Pantai Sanur


Pantai Sanur ofte Sanur Beach is al aan bod gekomen in mijn verhaal over Sanur. Wat het strand interessant maakt, is het feit dat het in tegenstelling tot de bekendere stranden van Kuta, Seminyak of Canggu totaal niet toeristisch is.

Sanur pantai beach bali
Het strand van Sanur

Deze stranden zitten overvol met toeristen en Balinezen die een centje proberen bij te verdienen. Dat vindt je allemaal veel minder in Sanur. Het is er ontzettend rustig ondanks het feit dat Sanur ook een grote, dichtbevolkte stad is. Ik vermoed dat dit te wijten is aan het feit dat de kust hier niet uitnodigt om te surfen wegens geen goeie golven en het feit dat de zee vol met zeewier zit, wat niet door iedere zwemmer even hard gesmaakt wordt.

De zee zelf is behoorlijk kalm en doordat de eerste vijfhonderd meter van de zee een lagune vormt, is het water er nooit dieper dan één meter. Voor wie Jezus-gewijs graag eens diep in zee wandelt, hier ligt jouw kans!

sanur beach
De wandeldijk van Sanur

En voor degenen die liever op het strand blijven liggen, die kunnen bij heldere hemel genieten van een prachtig zicht op zowel Mount Agung, de hoogste vulkaan van Bali en Nusa Penida, het bekende eiland dat een kleine vijftien kilometer voor de kust van Sanur ligt. En diegenen die geen zittend gat hebben, die kunnen al wandelend of fietsend de zeven kilometer lange dijk van Sanur Beach afwandelen of fietsen.




2. Vliegerfestival


sanur kyte
Een enorme vlieger zweeft 100 meter boven Sanur

Het Kite Festival van Sanur, is het grootste vliegerfestival van Bali. Elk jaar in augustus komen vele teams samen om er hun zelfgemaakte vliegers op te laten, waarbij elk team een banjar (wijk) vertegenwoordigt. Stel je daarbij geen kleine vliegertjes voor die je in Blankenberge op de dijk koopt, maar ferm uit de kluiten gewassen vliegers die vaak tien meter lang zijn en in uitzonderlijke gevallen zelfs honderd meter. Om die onder controle te houden, is er tien man nodig op de grond. Het festival is ontsproten uit een religieuze oorzaak en heeft als doel het danken van de goden voor de goede oogst. Maar ook buiten het seizoen van het festival zul je in Sanur en bij uitbreiding gans Bali, vele vliegers de lucht zien kleuren.


3. Sindhu Market


Sindhu night market sanur
Een Satey-kraam op de Sindhu Markt

Deze avondmarkt in Sanur is misschien wel de bekendste op Bali. Stel je er niets fancy bij voor, maar het is wel op-en-top Aziatisch. De markt gaat rond vijf uur ’s avonds open en bestaat uit een dertigtal kraampjes met elk hun eigen, lokale specialiteit. Bakso, satey, nasi goreng, fruitcocktails, … je vindt het er allemaal aan een ongelooflijk lage prijs. Ik heb nogal gevoelige darmen om het zacht uit te drukken, dus ik hou me liefst afzijdig van kleine eetkraampjes die je hier in elke straat vindt, maar voor deze markt heb ik een uitzondering gemaakt aangezien ik toch moeilijk ergens over kan schrijven zonder het zelf getest te hebben. Het was goedkoop, het was lekker, het was gezellig, maar ik ga niet ontkennen dat ik al beter gegeten heb in de plaatselijke warungs.



4. Taman Festival


taman festival sanur
Het hoofdgebouw van Taman Festival

Na het vliegerfestival, nog een festival dat we moeten aandoen? Fout! Taman festival is namelijk geen festival, wel een pretpark. Een pretpark met het grootste zwembad van Bali, een achtbaan, een 3D-bioscoop, een laser show, … Of dat was toch het plan toen men aan de bouw ervan begon in 1997. Twee jaar later werd de bouw echter stilgelegd, vermoedelijk omwille van financiële problemen. Sindsdien werd de plaats verwaarloosd en is nu, 25 jaar na de start van de bouw,

graffiti taman festival sanur
De muren hangen er vol prachtige graffiti

quasi volledig overwoekerd door de natuur en de muren zijn bewerkt door graffiti-artiesten. Balinezen zul je er niet vaak aantreffen, aangezien zij er van overtuigd zijn dat de plek een onderkomen is geworden voor spoken en geesten. Alleen aan de ingang zullen ze je aanspreken om een toegangsticket te kopen. Totaal niet officieel, maar aangezien het slechts om 20.000 IDR (1.30 EUR) gaat en om problemen te vermijden, betaal je dat gewoon. De plek is minder bekend bij toeristen, daarom is er een grote kans dat je er alleen rondloopt, wat het avontuurlijke gevoel alleen maar vergroot.


5. Museum Le Mayeur


Tot slot kun je ook nog wat cultuur opsnuiven in Sanur in het Le Mayeur Museum. Ik schuif dit museum naar voor, niet omdat Le Mayeur vooral vrouwen in bloot bovenlijf portretteerde, maar wel omdat Adrien-Jean Le Mayeur de Merpres een Belgische kunstenaar is die zowaar zijn eigen museum op Bali kreeg. De schilder, die in de jaren ’30 van de vorige eeuw de wereld rondreisde, meerde in het jaar 1932 aan in Noord-Bali met het idee om er acht maanden te verblijven. Hij werd echter verliefd op het eiland én op de 37 jaar jongere Ni Pollok waardoor hij besloot om het eiland nooit meer te verlaten. Daarom kocht hij een stuk grond met zicht op zee en liet er een huis op bouwen dat na zijn dood werd omgevormd tot een museum dat zijn kunstwerken tentoonstelt. Le Mayeur schilderde vooral volgens de stijl van het pointillisme en vele van zijn schilderijen zijn geïnspireerd door Balinese vrouwen en dan voornamelijk zijn eigen echtgenote.

Comments


nieuwsbrief
  • Black Instagram Icon
  • Black Youtube Icoon
  • shutterstock (2)
bottom of page