1. Hagedissen
Zowel binnen als buiten kom je deze kleine reptielen van maximum 15 centimeter, dagelijks tegen. Degene die binnen zitten, zijn meestal beige van kleur, terwijl degene die in de tuin leven meestal donker groen of bruin zijn. Ze zijn doodsbang voor mensen, dus je krijgt ze niet te pakken. En moest je ze wel te grazen kunnen nemen, niet verschieten als hun staart afvalt, want dat is hun verdedigingsmechanisme.
Maar gelukkig groeit die staart nadien terug. De enige hagedissen die je te pakken krijgt, zijn de jongsten, aangezien die nog niet vlot een muur oplopen, wel integendeel, meestal vallen ze na een klim van een halve meter terug op de grond. Op die manier heb ik toch al twee kleine cuties van dichtbij kunnen bewonderen.
2. Gekko’s
Het tweede dier dat je dagelijks tegenkomt, behoort eveneens tot de familie van de hagedissen: de gekko. Dit beest is een stuk groter dan de doorsnee hagedis (tot wel een halve meter) en wordt gekenmerkt door het geluid dat hij maakt. Eerst twee keer een soort gereutel als een brommer die niet wil starten, gevolgd door een tiental keer “tikkoooh” (ik vermoed dat zijn naam daarvandaan komt). Volgens de Balinezen moet je het aantal keer dat hij “tikkoooh” roept tellen. Is het even, dan zul je geluk hebben. Of was het nu oneven? Je komt ze ook in een veelheid van kleuren tegen: vooral bruin-groen, maar ook beige en blauwe exemplaren hebben we al gespot. Vooral in onze eerste villa, Rumah Janiza, zat het in het hoge, houten dak vol met gekko’s, maar ook op de ramen hingen elke avond gekko’s tot zelf in de keuken toe!
De eerste keer dat er één in huis zat, waren we doodsbang om in zijn buurt te komen en gebruikten we een squash-raket om hem van achter een kader te verdrijven, maar na een tijdje ben je er zo gewend aan, dat zij eerder zullen schrikken van ons, zoals bijgevoegd filmpje aantoont. Het voordeel van gekko’s in huis, is dat ze zich tegoed doen aan alle soorten insecten: spinnen, muggen, vliegen, vlinders, … Ze besluipen hun prooi en vangen hem vliegensvlug met hun lange tong.
3. Vleermuizen
Vleermuizen komen ook elke avond net voor zonsondergang uit hun grotten en kloven gevlogen. In elke rustige, groene omgeving zul je ze ’s avonds zien jagen op insecten. De grootste exemplaren die we hier al gezien hebben, halen een spanwijdte van een goeie dertig centimeter. Dankzij hun goeie sonar-systeem, vliegen ze gelukkig niet tegen je hoofd, al passeren ze soms echt wel vlakbij, zeker als je op de scooter aan het rijden bent.
Dat sonar-systeem belet echter niet dat ze af en toe komen binnen gevlogen. In de eerste villa was dat ergens nog begrijpelijk, aangezien het een open leefruimte was, maar zelf in onze tweede villa slaagde een vleermuis er in om via het open raam de leefruimte binnen te vliegen en dan zijn weg naar boven te vinden alwaar hij vast zat in de gang. De enige manier om hem naar buiten te krijgen, was om een klein raampje in die gang open zetten in de hoop dat hij daardoor zou vliegen. Dat betekende helaas ook dat ik langs, of beter onder de vleermuis moest kruipen tot aan dat raam.
4. Padden en kikkers
Net als de vleermuis, komen de padden en kikkers vooral na zonsondergang te voorschijn. En als je ze niet ziet, dan zul je ze zeker horen. Elke avond en nacht is het een gigantisch concert van wat lijkt op honderden kikkers en padden die, ondanks dat ze relatief klein zijn, gigantisch luid zitten te kwaken. Voor wie de Muppet’s show goed kent, het doet wat denken aan de Honkers. In de eerste villa, die zoals gezegd een open leefruimte had en waar ook twee vijvers waren waar kikkerdril in zat, werden
we wekelijks wel verrast door de acties van een kikker. Ofwel zit je in de douche en zag je plots een klein groen dingetje opveren tussen je benen, ofwel hangt hij vrolijk aan de ruit of voordeur, ofwel kom je tegen wat ik voorhad. Toen ik in het pikdonker naar een lichtschakelaar greep, drukte ik niet op de
lichtschakelaar, maar op de kikker die op die schakelaar zat. Je vindt ze ook in alle maten. Heel kleine kikkertjes die amper groter zijn dan een centimeter (zie video), kikkers van een goeie vijf centimeter, maar ook dikke padden groter dan een vuist, zoals Fat Freddy, de pad die elke avond in de tuin zit.
5. Kippen en Eenden
Kippen en eenden, die kom je ook overal tegen: Op straat, in de tuin, in de velden, in de jungle en… op je bord. Want ayam en bebek (kip en eend), is het meest voorkomende vlees dat op je bord terechtkomt. Bijgevolg is het ook logisch dat er zoveel rond lopen. Naast onze villa zit er dagelijks een grote benden eenden. En op straat kom je ook elke dag mama kip met haar kroost tegen. Naast de kippen heb je ook veel hanen die niet enkel moeten zorgen voor bevruchte eieren, maar ook worden
ingezet in hanengevechten. Al verschillende malen hebben we kleine arena’s gezien waar men hanen-gevechten houdt. Wanneer je in niet-toeristische dorpen rondloopt, zul je vaak mannen zien die op straat zitten met hun haan. Ze vertroetelen hem en strelen hem alsof het hun liefste bezit is. Maar dat doen ze vooral om de haan extra energie te geven zodat hij sterk staat voor zijn volgende gevecht. Tot slot zijn het ook irritante lawaaimakers die om vier uur in de ochtend al beginnen kraaien. Een factor waar je absoluut rekening mee moet houden als je hier een villa huurt.
6. Mieren
“Je inspiratie was zeker op dat je zelf mieren in je lijstje opneemt?” Nee, toch niet. Mieren hebben echt wel hun plaats in deze lijst. Je komt hier dagelijks verschillende soorten mieren tegen: zwarte zo groot als een speldenkop, zwarte mieren zoals je ze vaak in België ziet, grote zwarte of bruine mieren van enkele centimeters, … Maar waarom ik ze absoluut in deze lijst wou opnemen, is voor hun functie als vuilopruimer.
Laat je iets van voeding op de grond vallen of sterft er ergens een rups, worm of zelf hagedis, dan zijn de mieren binnen enkele minuten paraat om het boeltje op te ruimen zoals je in onderstaande video kunt zien. Elke dag zie je een gigantische troep mieren alles opruimen wat maar eetbaar is voor hen.
Comments