top of page
Fréderic

10 Dieren die je liever niet wil tegenkomen in Bali, maar die er wel zitten. (Deel 1)

1. Mug


Aangezien het lijstje chronologisch is gerangschikt volgens het moment dat we zelf het desbetreffende dier zijn tegen gekomen, beginnen we logischerwijze met het meest courante, maar gelukkig ook één van de minst schadelijke dieren: de mug. Een diertje dat evengoed gekend is bij ons, al zijn de muggen in Bali wel veel diverser. Zo zie je de muggen die je in onze contreien ziet, maar evengoed heb je muggen die amper enkele millimeter groot zijn en helaas hoor je die niet. Waardoor je ze dus veel moeilijker betrapt en kunt doodmeppen. De muggenbeten vallen in de meeste gevallen beter mee dan in Europa wat mij persoonlijk betreft, want 90% van mijn beten zijn binnen een half uur verdwenen. Waarom hij dan toch voorkomt in de lijst van dieren die je niet wil tegenkomen? Omdat in Bali sommige muggen drager zijn van de denguevirus die de gelijknamige ziekte, ook wel bekend als knokkelkoorts, veroorzaakt. Een zeer pijnlijke ziekte die gelijkaardige symptomen heeft aan een zware griep met koortsaanvallen tot boven de 40 graden. De kans om te sterven aan deze ziekte ligt tussen de 1 en 5 procent. En zo trek ik ook mijn eerdere woorden in, dat ze één van de minst schadelijke dieren zijn. Geen enkel dier dood meer mensen dan de mug. Meer zelfs, alle andere dieren samen, zijn zelf niet verantwoordelijk voor zo veel doden als de mug: 725.000 doden per jaar. Moraal van het verhaal: Zorg altijd voor een goeie anti-muggenspray (min. 50% deet!) en slaap best in een bed met een muskietennet.


Personal encounter: Dag 1

Say no to mosquitos!

2. Rat


Veel valt hier niet over te vertellen. Er zitten ratten in Bali, zeker in gebieden waar veel afval ligt en waar er veel water is. Overal dus. En het blijven vieze beesten. 't Zijn ratten, what more do you need?


Personal encounter: Dag 4

Rat


3. Duizend- of miljoenpoot


Een duizendpoot of een miljoenpoot ziet er niet meteen gevaarlijk uit en je zou hem ook niet in deze lijst verwachten, maar weet dat duizendpoten in Bali gemakkelijk 20 centimeter lang worden. En hun beten zijn giftig. Gelukkig is de realiteit veel minder dramatisch. Ik kom ze quasi dagelijks tegen in de tuin of in huis en meestal zijn het kleinere exemplaren. En tot nu toe heeft er mij geen enkele gebeten, ook niet diegenen waar ik in het donker met mijn blote voeten op ben gestapt. Van de grote, dikke bruine exemplaren blijf ik wel af.


Personal encounter: Dag 4

Miljoenpoot

4. Spin


Je zult in Bali veel kleine spinnetjes tegenkomen, zoals bij ons, maar als ik het over spinnen heb, dan heb ik het over échte spinnen. En die kom je hier regelmatig tegen. Maar ik kan iedereen al gerust stellen: spinnen in Bali zijn niet dodelijk en zijn zelf amper giftiger dan een wesp. Wat mijn persoonlijke ervaring betreft, kom je het meest de Gouden Zijde Orb-Wever tegen op Bali. Het is een zwarte spin met gele of rode strepen die gemakkelijk 15 centimeter groot wordt en zich vooral in bosrijke omgevingen schuilhoudt. Trek je de natuur in en hou je je ogen open, dan heb je veel kans om er één te zien. Daarnaast zijn er nog tal van andere spinnen te vinden op Bali, al heb ik deze nog niet gezien, waarbij de meest angstaanjagende, de Huntsman is. Deze spin kan tot wel 30 centimeter groot worden, dat is even groot als de laptop waarop ik dit zit te typen. Ik mag er niet aan denken die tegen het lijf te lopen. Slechts driemaal heb ik een relatief grote spin in huis gezien. Eenmaal in Lovina (lees hier) en twee maal een wolfspin van ongeveer 7 centimeter in Ubud waarbij ik twee maal gejaagd heb tot ik er mijn voet op kon zetten. Als je je dit wil visualiseren, hou er dan rekening mee dat die grote spinnen veel sluwer en alerter zijn dan wat wij in Europa gewoon zijn en er goed in slagen zich te verstoppen. De jacht duurt dus gemakkelijk een half uur.


Personal encounter: Dag 5

Weverspin
Wolfspin

5. Aap


Aapjes zijn schattig. Aapjes zijn leuk om naar te kijken. En aapjes, meer precies makaken, lopen op verschillende plaatsen op Bali ook effectief in het wild rond, wat voor ons Westerlingen een uniek zicht is. Het geeft je de kans om er op de foto mee te gaan of ze op je te laten klimmen. Maar diezelfde apen, weten ook verdomd goed hoe ze je moeten bestelen. Heb je jouw (zonne)bril, plastiek zak, flesje drank of gsm niet goed in de gaten, dan is er binnen enkele seconden wel een aap mee weg. Of zoals ik ooit meemaakte toen ik mijn scooter in de buurt van het Apenbos in Ubud parkeerde. Ik had mijn rug nog niet gedraaid of er zat al een aap op mijn scooter alles uit het opbergvak te grissen: mondmasker, flesje drank en wat papieren. Ze zijn zelf zo goed getraind, dat ze zonder problemen de schroefdop van een fles draaien. Maar nog meer dan het stelen, zijn de apen vooral gevaarlijk omdat ze in sommige gevallen hondsdolheid met zich mee dragen, een ziekte waarvan de overlevingskans minder dan 0,01% bedraagt. Word je dus gebeten of gekrabd door een aap, dan moet je stante pede naar het ziekenhuis, enkele dure spuiten in je arm of kont laten zetten om te vermijden dat je zelf hondsdolheid krijgt. Vandaar dat ze ook in deze lijst voorkomen, maar ook op de lijst van dieren die je absoluut wel wil zien.


Personal encounter: Dag 6





Comments


nieuwsbrief
bottom of page