6. Vliegend draakje
Beginnen doen we met een dier dat ik pas voor het eerst zag toen ik hier al een jaar woonde en waarvan ik geeneens wist dat het hier leefde: het vliegend draakje. Op een ochtend zag ik plots twee vogels richting de stam van een palmboom in de tuin vliegen. Vreemd wel dat die vogels op een stam landen en niet op een tak. En na de landing opgingen in de textuur van de boom. Het bleken namelijk geen vogels te zijn, maar "vliegende" hagedissen die zich van boom tot boom aan het verplaatsen waren op de meest economische manier. Dat vliegen is eigenlijk meer zweven en doen ze aan de hand van vliesjes aan de zijkanten van hun lichaam die verbonden zijn met hun ribben. Als ze willen vliegen, springen ze uit een boom en spreiden die vleugels open om in zweefvlucht naar de volgende boom te verplaatsen.
7. Reuzenmanta’s en Maanvissen
Om deze twee prachtige dieren te zien, moet je je snorkel opzetten en zwemvinnen aantrekken, want beiden leven onder water rondom het eiland Penida. Mantaroggen zijn de grootste roggen ter wereld met een spanwijdte tot wel zeven meter en de grootste exemplaren kunnen bijna 3.000 kilogram wegen. In tegenstelling tot andere roggen, bevindt de mond van dit zwart-witte dier zich aan de voorkant van zijn lijf. Met die grote geopende bek vangen ze continue plankton en kleine visjes waar ze zich mee voeden. Mensen zullen ze niet eten, dus daar hoef je geen schrik voor te hebben. Al vroeg ik me af of die vis ook wist dat ik niet eetbaar was, toen ik bij mijn eerste kennismaking meteen een grote mantarog recht op mij zag afzwemmen.
De maanvis is eveneens een uniek dier aangezien het een grote vis is, zonder staartvin. Dat verklaart ook zijn Duitse naam, Schwimmender Kopf. En ondanks dat hij geen staart heeft, wordt hij toch gemakkelijk enkele meters lang. Het beest wordt niet vaak waargenomen, dus je moet echt geluk hebben om er één tegen te komen, iets waar ik nog niet in geslaagd ben.
8. Vogels
Ik zou elvendertig pagina’s kunnen schrijven over vogels in Bali, want het is een vogelparadijs (zij het dat men dat in Kuta en omstreken iets anders interpreteert). Maar ik ga er hier maar twee uitpikken.
De eerste vogel is de Java Kingfisher. In mijn derde woning zag ik er wekelijks eentje vliegen, maar enkel in de eerste villa kon ik er een foto van nemen, van een verdwaald exemplaar.
De tweede is de Bali spreeuw, een met uitsterven bedreigd dier. Deze witte vogel met een blauw zorro-masker, leeft enkel op Bali, maar enkel op Nusa Penida, een eiland voor de kust van Bali, lijkt de vogel er in te slagen om nog te overleven. In het wild leven nog amper enkele honderden exemplaren van deze Balinese nachtegaal.
9. Dolfijnen
Om dolfijnen of lumba lumba te spotten, moet je naar de minder toeristische streken trekken. Zowel in het noorden van bali als in het oosten kun je deze prachtige zoogdieren spotten. In het noorden, rondom Lovina, wordt dit helaas hard uitgebuit en biedt elke visser met een bootje zijn diensten aan om kort na zonsopgang de zee op te trekken en op zoek te gaan naar dolfijnen. Met als resultaat, dat als één boot een groep dolfijnen heeft gevonden, de rest van de boten een race begint om om ter snelst in de buurt van de dolfijnen te komen. Niet enkel zijn de dieren op die manier opgejaagd wild, vaak leidt dit er ook toe dat de dolfijnen geramd worden door een boot. Dit is ook wat mij tegenhoudt om de zee op te trekken en waardoor ik helaas nog geen dolfijnen heb gezien rondom Bali. Maar laat dit je zeker niet tegenhouden om het zelf te proberen.
10. Kevers
Tot slot van deze lijst, de gekke kevers van Bali die zo groot zijn als een duim. Ikzelf heb er niet vaak gezien, maar heel af en toe komt er toch eens eentje aangevlogen die besluit in mijn buurt te zitten. Zoals de neushoornkever of het vliegend hert.
Comments