top of page
_edited.jpg

Borneo Reisgids: alle info die je nodig hebt voor jouw reis naar Kota Kinabalu (Sabah)

1. Kota Kinabalu in een notendop

 

Kota Kinabalu, is een stad in het Maleisische gedeelte van Borneo, het derde grootste eiland ter wereld. Het noordelijke gedeelte van Borneo behoort tot Maleisië en telt twee provincies: Sarawak en Sabah, van die laatste is Kota Kinabalu de hoofdstad. De stad, die in het uiterste noorden van het eiland ligt, telt een half miljoen inwoners maar is desondanks een opvallend rustige stad. De belangrijkste trekpleisters in de buurt zijn het Kinabalu Park met de hoogste berg van Borneo, de moskee van Kota Kinabalu en Tunku Abdul Rahman Marine Park.

​​

Anker wat

2. Beste moment om Kota Kinabalu te bezoeken

 

Kota Kinabalu en de provincie Sabah liggen net boven de evenaar en hebben bijgevolg een tropisch klimaat waardoor de temperatuur er het ganse jaar aangenaam warm is (30 a 33 graden) en de luchtvochtigheid hoog (80% en meer). In tegenstelling tot die andere Maleisische provincie op Borneo, Sarawak, heeft Sabah geen uitgesproken droge periode. Enkel in de periode van februari tot april regent het minder in deze regio. Best reis je ook niet naar Borneo wanneer het Chinees nieuwjaar is, aangezien de prijzen dan een stuk hoger liggen. Tot slot zorgt de ligging op de evenaar er ook voor dat de dagen er het ganse jaar door ongeveer twaalf uur duren, dus daar hoef je geen rekening mee te houden.

​

​

​

​

Kota 1-fotor-2023082519230.jpg
Anker wanneer
IMG_20230625_140335-fotor-2023082718256.jpg

3. Reizen naar Kota Kinabalu

​

​

​

​

Voor wie naar Borneo reist, zijn er weinig andere opties dan met het vliegtuig te gaan. Kota Kinabalu is de gemakkelijkst te bereiken luchthaven van Borneo. Het is de enige plaats die een rechtstreekse verbinding heeft met de Filipijnen, China, Taiwan, Zuid-Korea en Japan. Daarnaast zijn er nog rechtstreekse vluchten vanuit Kuala Lumpur en Singapore.

Binnen Borneo zelf zijn er binnenlandse vluchten van en naar Kuching, Sandakan, Tawau en Miri. Er is ook een rechtstreekse verbinding met het sultanaat Brunei. Vreemd genoeg is er geen luchtverkeer tussen het Maleisische gedeelte van Borneo en het Indonesische gedeelte (Kalimantan).

 

​

​

​

Voor wie heel avontuurlijk is aangelegd, die kan proberen om vanuit de Filipijnen met de ferry naar Kota Kinabalu te reizen, maar dat is een reis van meerdere dagen, in weinig benijdenswaardige omstandigheden, dus zeker geen aanrader.

ORVZDC0_edited.png
Anker naar KK
Anker verplaatsen

Meer adembenemende plekken op Borneo? 

 

  • Bako National Park

​

  • Kuching

​

  • Sepilok

​

  • Kanabatangan Rivier

Anker papir

4. Verplaatsen in en rond Kota Kinabalu

​

​

​

​

De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen in en rondom Kota Kinabalu, is door gebruik te maken van de Grab-app. Grab is de Aziatische tegenhanger van Uber die ik overal in Azië gebruik om me te verplaatsen. Het is supergemakkelijk: je geeft je bestemming op en je krijgt meteen de prijs te zien.  Dus geen probleem om uit te leggen aan de chauffeur waar je heen moet en geen gezeur over de prijs.  En die prijs is daarenboven erg goedkoop.  

​

​

​

​

​

​

​

                                     

​

​

​

​

Voor langere afstanden, zoals richting Kinabalu Park of Kudat, is er een alternatief in de vorm van minibussen. Deze vertrekken vanaf Padang Merdeka Bus Terminal. Je herkent de busjes aan hun kleuren: wit met een groene streep. De chauffeurs hangen ook een bordje aan de koffer waarop de bestemming staat. De prijs is afhankelijk van de bestemming. Zo zal je voor een rit naar Kinabalu Park 30 MYR (ong. 6 EUR) betalen.

 â€‹

Openbaar vervoer in de vorm van bussen is er ook, maar nergens valt een schema te vinden, dus deze manier van reizen is misschien niet de beste optie.

​

​

​

​

In tegenstelling tot vele andere plaatsen in Azië, zul je hier opvallend weinig scooters in het straatbeeld zien. En zelf via Grab kun je geen scooter-taxi boeken. Zelf op de scooter springen, lijkt me dan ook af te raden.

 

​

​

​

Voor wie zelf een huurauto wil nemen, de prijzen starten aan 125 MYR (ong. 25 EUR) per dag. Hou er wel rekening mee dat het verkeer links rijdt in Maleisië.

​

​

​

​

Op Borneo rijden geen treinen.

​

​

Gas Station Icons_edited.png
44180_edited.png

​​

  • Verplaatsingen in het centrum van Kota Kinabalu              7 MYR (ong. 1.50 EUR)

  • Centrum Kota Kinabalu - Luchthaven KK (10km)               10 MYR (ong. 2 EUR)

  • Centrum Kota Kinabalu - Kinabalu Park (80km)               125 MYR (ong. 25 EUR)

  • Centrum Kota Kinabalu - Kudat (185km)                             250 MYR (ong. 50 EUR)

5. Papierwerk

​

Paspoort: Voor reizen buiten Europa heb je sowieso een internationaal paspoort nodig, zo ook voor Borneo. En zoals op de meeste plaatsen moet het paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn én minstens één blanco pagina bevatten.

​

Vreemd genoeg moet je, als je vanuit Kuala Lumpur naar Borneo vliegt, nogmaals door de douane om een stempel in je paspoort te krijgen voor de provincie Sabah. Ook als je uit de andere Maleisische provincie op Borneo komt, Sarawak, dan moet je door de douane passeren. Ook op het ogenblik dat je de provincie Sabah verlaat om naar het vasteland of naar Sarawak te vliegen, moet je door de douane passeren. Hou daar rekening mee in je planning, want soms staan er lange wachtrijen.

​

Voor wie zelf incheckt (online of aan één van de automaten in de luchthavens), houd er rekening mee dat je enkele tientallen meters voor de douanepost, een klein briefje moet nemen en invullen. Dit omdat vliegtickets ook moeten afgestempeld worden in Maleisië, wat moeilijk is bij een digitaal ticket, vandaar dat kleine briefje waarop je je vluchtgegevens moet noteren en dat dan wordt afgestempeld.

 

***

​

Visum: Onderdanen van een Schengen-land die reizen naar Maleisië en dus ook naar Kota Kinabalu op Borneo, hebben geen nood aan een visum voor zover het om een toeristisch verblijf gaat dat korter is dan 90 dagen. Uitzonderingen daarop zijn Griekse en Portugese onderdanen (maximaal 30 dagen).

 

***

​

Internationaal rijbewijs: Wie van plan is om met de auto of scooter te rijden in Borneo, heeft zoals overal buiten de EU nood aan een internationaal rijbewijs.

 

***

​

Vaccinaties: Een vaccinatiebewijs is voor geen enkele ziekte verplicht, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Difterie en Tetanus sterk aangeraden.

 

***

​

Reisverzekering: Een reisverzekering is niet verplicht, maar is natuurlijk onontbeerlijk voor wie reist buiten de EU. Houd er wel rekening mee dat de meeste reisverzekeringen maar beperkt zijn in de tijd. Zo de meeste standaard verzekeringen slechts 2 a 4 maand geldig vanaf de dag van vertrek, ook voor verzekeringen die voor een volledig jaar zijn afgesloten. En deze verzekering moet reeds zijn aangegaan voor je je land van oorsprong verlaat.

Voor wie op zoek is naar langdurige reisverzekeringen, klopt best aan bij een gespecialiseerde verzekeraar.

6. Taal

 

De officiële taal in Borneo en dus ook Kota Kinabalu is het Maleis, maar quasi iedereen spreekt er zeer goed Engels.

 

 

7. Munt & Betalen

 

Maleisische Ringgit (MYR): Dit is de officiële munt van Maleisië. De waarde van de MYR is ongeveer een vijfde van de euro. Dus 5 MYR komt overeen met 1 euro.

 

***

​

Betalen: Quasi overal in Kota Kinabalu en omstreken kun je betalen met cash, kredietkaarten en Google Pay of Apple Pay. Mijn persoonlijk favoriete manier van betalen, is via mijn Google Pay die gekoppeld is aan mijn Wise-account. Via Wise kun je gratis een rekening openen in maar liefst 40 verschillende munten, waaronder ook de Maleisische Ringgit. Daardoor win je de kosten uit die je moet betalen als je geld afhaalt of met je kredietkaart betaalt (normaliter tussen de 2 en 4%). Daarenboven is een Wise-rekening handig als je overschrijvingen moet doen naar een niet-euroland. Enerzijds omdat je niet in elke munt een overschrijving kunt doen (via mijn bank kan ik geen overschrijvingen doen in Maleisische Ringgit) en als je wel een overschrijving in een vreemde munt kunt doen, betaal je vaak tientallen euro's kosten.

Anker taal

8. Gezondheid

 

Water: In Borneo, zoals in de meeste regio's in Azië, wordt sterk afgeraden om water van de kraan te drinken en enkel flessenwater te gebruiken, ook voor het poetsen van de tanden.

 

***

​

Specifieke ziektes: Malaria komt voor op Borneo, dus is het zeker aan te raden om een goeie muggenspray te voorzien (min. 50% DEET). Slapen onder een muskietennet is altijd aan te raden, al heb ik op in Borneo nog nooit een bed met een muskietennet gehad. Voorgaande maatregelen zijn ook effectief in het voorkomen van dengue of knokelkoorts. Wanneer je denkt dengue te hebben, ga je best zo snel mogelijk naar een arts en neem je zeker geen Ibuprofen.

 

***

​

Vaccinaties: Zoals eerder gezegd zijn er geen verplichte vaccinaties om het land binnen te komen, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Tetanus en Difterie sterk aangeraden. (zie eerder).

 

***

​

Reisverzekering: Niet verplicht, wel sterk aangeraden (zie eerder).

​

​​​​​

Anker munt
health

Zin in meer Azië? 

 

​

​

  • Bali

​

  • Ninh Binh

telecom

9. Telecom: 

​

In quasi elk hotel en restaurant in Kota Kinabalu is er free-wifi beschikbaar.  

​

Voor wie toch nog online wil blijven als hij de stad intrekt of van plan is de natuur in te trekken, die schaft zich best een toeristen simkaart aan met een pre-paid pakket.  De gemakkelijkste optie is via een eSIM, zeker als je van plan bent om verschillende landen in Zuid Oost Azië te bezoeken.  Via de advertentie hiernaast, kun je een eSIM aanschaffen die bruikbaar is in 10 Aziatische landen.  Best wel vooraf checken of je GSM de eSIM-functie ondersteunt.

Wie geen eSIM kan installeren, kan nog steeds opteren om bij aankomst in de luchthaven een fysieke simkaart te kopen.  De beste operatoren in het land zijn CelcomDigi, Maxis en U Mobile.  De veiligste optie is om een simkaart te kopen in de luchthaven bij aankomst of in een officiële winkel.  Aankloppen bij de vele kleine winkeltjes die simkaarten aanbieden voor toeristen is niet de beste optie aangezien er ook wat administratie moet gedaan worden en de taalbarrièrre en de onervarenheid van deze mensen er wel eens voor kan zorgen dat je met een niet-werkende simkaart zit op gezadeld.  Voor die registratie heb je trouwens je paspoort nodig.  Prijzen schommelen rond de 20 EUR per maand.

​

Kun je in het buitenland niet zonder je favoriet Belgische of Nederlandse tv-programma, wil je geen enkele match van je favoriete voetbalploeg missen of heb je schrik om online te gaan op publieke wifi-netwerken, dan maak je best gebruik van een Virtual Private Netwerk (VPN).  Ikzelf heb de twee grootste spelers getest en daarbij was NordVPN beter dan ExpressVPN.  Niet alleen qua prijs, maar doordat steeds meer zenders VPN trachten te detecteren, is een dedicated IP in vele gevallen noodzakelijk en die kun je niet aanschaffen via ExpressVPN.

12go Asia banner.png
varia

10. Varia

​

Tijdszone: Kota Kinabalu loopt 6 uur voor op België & Nederland (7 uur tijdens wintertijd).

​​

***

​

Hotelboekingen: Houd er rekening mee dat je in quasi elk hotel een cash waarborg dient te betalen variërend van 50 tot 200 MYR (ong. 10 a 40 EUR).  Ook is er een toeristen taks van 10 MYR (ong. 2 EUR) per persoon, per nacht.

​

***

​

Geloof: De belangrijkste religie in Kota Kinabalu is de Islam, maar hoe verder je uit de stad trekt, hoe meer Katholieke kerken je zult tegenkomen. Zo heeft elk dorpje op de weg tussen Kota Kinabalu en Sandakan zijn eigen kerkje.

​

***

Stopcontacten: Alle stopcontacten in Sabah zijn geschoeid op Engelse leest en hebben dus drie pootjes.  Zorg dus best dat je minstens één universele adapter bij hebt als je niet in energienood wil geraken.

bol_edited.png
bottom of page