10 dieren die je absoluut wil zien tijdens je bezoek aan Bali
Bali is een paradijselijk eiland en bij een paradijs horen natuurlijk ook een hele lijst aan prachtige dieren, zowel op het land, in de lucht als in het water. En met een klein beetje geluk zul je ze allemaal te zien krijgen als je Bali bezoekt.
1. Herten
ā
Het klinkt niet meteen spectaculair, maar het is zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar herten op Bali. Je zult er echter wel wat voor over moeten hebben om ze te kunnen zien. Helemaal in het noordwesten van Bali, het minst toeristische gedeelte, bevindt zich namelijk het kleinste van de vijf eilanden die Bali vormen: Nusa Menjangan, letterlijk vertaald "Het Herteneiland". Dit onbewoonde eiland ligt amper enkele honderden meters van het vasteland, vandaar dat de herten ooit tot op het eiland zijn kunnen zwemmen. Maar om er als bezoeker te geraken, moet je wel via een andere route komen, aangezien dat vasteland een nationaal park is. Je mag er ook niet op eigen houtje naartoe varen, aangezien het verboden is om langer dan 24 uur op het eiland te verblijven. Bezoekers van het eiland, dat vooral bezocht wordt door duikers en snorkelaars omwille van de fascinerende onderwaterwereld, vertrekken allen vanuit Banyuwedang voor een overtocht van een klein half uur.
Maar de schoonheid van het eiland ligt dus niet enkel onder de zeespiegel. Het eiland is zoals gezegd bewoond door een ganse troep tamme herten waarvan de meesten geen schrik hebben van mensen, meer zelfs, als je aan het eten bent, zullen ze langskomen om hun portie in ontvangst te nemen (wat natuurlijk niet is toegelaten). Een unieke ervaring die je zeker moet opzoeken.
ā
2. Zeeschildpadden
Gewone landschildpadden, zowel groot als klein, kun je op Bali zien, al is dat niet in de vrije natuur maar wel als huisdier als in een reptielenpark. Maar de zeeschildpadden, die leven hier wel in het wild, al moet je wel een portie geluk hebben om er één te zien als je gaat duiken of snorkelen. Tot nog toe heb ik twee maal het geluk gehad om een schildpad in zee te zien: één maal tijdens het snorkelen voor de kust van Nusa Penida en een andere keer tijdens een lunch aan de Blue Lagoon op Nusa Ceningan. Andere locaties op Bali waar je kans maakt om zeeschildpadden tegen te komen in het water, zijn Nusa Menjangan waar de herten leven en voor de kust van Kuta.
Wil je echter de meeste kans maken om schildpadden in zee aan te treffen, dan moet je één eiland verder zijn. Voor de kusten van de Gili-eilanden, net ten oosten van Bali, heb je namelijk een zeer grote kans om schildpadden tot wel twee meter lang, in zee tegen te komen.
Helaas zijn de zeeschildpadden ook een bedreigde diersoort. Dit is niet enkel een gevolg van de vervuiling van de oceanen, maar vooral een gevolg van het feit dat zowel de dieren zelf als hun eieren geliefd zijn bij de lokale bevolking. Om de populatie in stand te houden, zijn er gelukkig initiatieven zoals het Turtle Conservation and Education Center in Sanur waar men alles in het werk stelt om de lokale bevolking er van te overtuigen om geen schildpadden te consumeren of te gebruiken in religieuze ceremonies. het centrum staat zelf ook in voor het beschermen van de eieren en kleine schildpadjes die ze op het strand vinden. En wie interesse heeft om schildpadden die net uit hun ei zijn gekropen, een ruggensteuntje te geven, die kan ook terecht in dit centrum.
3. Vuurvliegjes
Wie 's avonds op een landelijke locaties is en goed uit zijn doppen kijkt, kan met wat geluk vuurvliegjes of gloeiwormen zien. In de achterste helft van deze vliegende kevers speelt zich een chemisch proces af dat er voor zorgt dat hij in het donker oplicht. De reden waarom ze dit doen heeft verrassend genoeg niks met verkeersveiligheid te maken, maar wel met het feit dat ze met dat geelgroene licht insecten lokken die ze daarna kunnen oppeuzelen. Tot op heden heb ik nog maar een vijftal keer een vuurvliegje gezien, maar één keer daarvan was wel een heel apart beeld. 's Avonds laat zag ik namelijk vlak boven een rijstveld een honderdtal fluorkleurige stipjes vliegen. Onmogelijk om te fotograferen natuurlijk, dus jullie moeten me maar op mijn woord geloven. Maar in bijgevoegde video, toch een vuurvliegje in actie, zowel in het donker als bij licht.
4. Eekhoorns
Zeker niet de meest spectaculaire dieren, maar ik vind ze toch een vermelding waard. Enerzijds omdat ze zo schattig zijn, anderzijds omdat er, terwijl ik dit aan het schrijven ben, twee voor mijn neus capriolen aan het maken zijn in de bomen.
Daarenboven past het in mijn ogen niet in het beeld dat we in onze streek hebben van eekhoorns. Van kinds-af-aan krijg je op school of in tekenfilms het beeld van de eekhoorn die een ganse zomer in de weer is om voldoende noten te verzamelen om de barre winter te overleven. Ik kan jullie nochtans verzekeren, barre winters kent men hier niet, maar die eekhoorns blijven even naarstig verzamelen. Het liefste wat ze doen is de palmbomen beklimmen en kokosnoten openknagen om de inhoud te kunnen opeten. En geef ze eens ongelijk.
5. Apen
Apen, ze staan ook in de lijst met dieren waar je best voor oplet aangezien ze behoorlijk agressief uit de hoek kunnen komen als ze weten dat je eten bij hebt. En een beet van een makaak levert je een ticketje op voor het ziekenhuis waar je een hoop spuiten in uw gat of arm krijgt. Maar desondanks is een trip naar Bali niet compleet als je geen aap hebt gezien en moeten ze dus ook in de lijst staan van dieren die je absoluut wil zien. De meeste kans maak je zoals gezegd in het Apenbos in Ubud of rond de tempel van Uluwatu, maar ook aan Kelingking Beach op Nusa Penida, tussen Candidasa en Virgin Beach en tussen Gilimanuk en Banyuwedang krioelt het van de apen.
6. Vliegend draakje
Het volgende dier zag ik pas voor het eerst toen ik al een jaar op Bali woonde en waarvan ik geeneens wist dat het hier leefde: het vliegend draakje. Op een ochtend zag ik plots twee vogels richting de stam van een palmboom in de tuin vliegen. Vreemd wel dat die vogels op een stam landen en niet op een tak. En na de landing opgingen in de textuur van de boom. Het bleken namelijk geen vogels te zijn, maar "vliegende" hagedissen die zich van boom tot boom aan het verplaatsen waren op de meest economische manier. Dat vliegen is eigenlijk meer zweven en doen ze aan de hand van vliesjes aan de zijkanten van hun lichaam die verbonden zijn met hun ribben. Als ze willen vliegen, springen ze uit een boom en spreiden die vleugels open om in zweefvlucht naar de volgende boom te verplaatsen.
7. Reuzenmanta’s en Maanvissen
Om deze twee prachtige dieren te zien, moet je je snorkel opzetten en zwemvinnen aantrekken, want beiden leven onder water rondom het eiland Penida. Mantaroggen zijn de grootste roggen ter wereld met een spanwijdte tot wel zeven meter en de grootste exemplaren kunnen bijna 3.000 kilogram wegen. In tegenstelling tot andere roggen, bevindt de mond van dit zwart-witte dier zich aan de voorkant van zijn lijf. Met die grote geopende bek vangen ze continue plankton en kleine visjes waar ze zich mee voeden. Mensen zullen ze niet eten, dus daar hoef je geen schrik voor te hebben. Al vroeg ik me af of die vis ook wist dat ik niet eetbaar was, toen ik bij mijn eerste kennismaking meteen een grote mantarog recht op mij zag afzwemmen.
Het beest wordt niet vaak waargenomen, dus je moet echt geluk hebben om er één tegen te komen.
8. Dolfijnen
Om dolfijnen of lumba lumba te spotten, moet je naar de minder toeristische streken trekken. Zowel in het noorden van bali als in het oosten kun je deze prachtige zoogdieren spotten. In het noorden, rondom Lovina, wordt dit helaas hard uitgebuit en biedt elke visser met een bootje zijn diensten aan om kort na zonsopgang de zee op te trekken en op zoek te gaan naar dolfijnen. Met als resultaat, dat als één boot een groep dolfijnen heeft gevonden, de rest van de boten een race begint om om ter snelst in de buurt van de dolfijnen te komen. Niet enkel zijn de dieren op die manier opgejaagd wild, vaak leidt dit er ook toe dat de dolfijnen geramd worden door een boot. Dit is ook wat mij tegenhoudt om de zee op te trekken en waardoor ik helaas nog geen dolfijnen heb gezien rondom Bali. Maar laat dit je zeker niet tegenhouden om het zelf te proberen.
9. Vogels
Ik zou elvendertig pagina’s kunnen schrijven over vogels in Bali, want het is een vogelparadijs. Maar ik ga er hier maar twee uitpikken.
ā
De eerste vogel is de Java Kingfisher. In mijn derde woning zag ik er wekelijks eentje vliegen, maar enkel in de eerste villa kon ik er een foto van nemen, van een verdwaald exemplaar.
De tweede is de Bali spreeuw, een met uitsterven bedreigd dier. Deze witte vogel met een blauw zorro-masker, vind je nergens anders ter wereld, al is het enkel op Nusa Penida, een eiland voor de kust van Bali, dat de vogel er in slaagt om nog te overleven. In het wild leven nog amper enkele honderden exemplaren van deze Balinese nachtegaal.
10. Kevers
ā
Tot slot van deze lijst, de gekke kevers van Bali die zo groot zijn als een duim. Ikzelf heb er niet vaak gezien, maar heel af en toe komt er toch eens eentje aangevlogen die besluit in mijn buurt te zitten. Zoals de neushoornkever, het vliegend hert of een larve die op een alien lijkt.
ā
De maanvis is eveneens een uniek dier aangezien het een grote vis is, zonder staartvin. Dat verklaart ook zijn Duitse naam, Schwimmender Kopf. En ondanks dat hij geen staart heeft, wordt hij toch gemakkelijk enkele meters lang.