top of page

Vietnam reisgids:
alle info die je nodig hebt voor jouw reis naar Hanoi

1. Hanoi in een notendop

 

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, een stad met 8 miljoen inwoners die je liefhebt of haat.  Voor de ene een stad vol cultuur en geschiedenis met een levendige atmosfeer, voor de ander een hectische, drukke stad die een verloederde indruk nalaat.  Ikzelf bevind me in het laatste kamp en prijs me telkens gelukkig als ik Hanoi kan verlaten.  Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om zelf een mening te vormen.

wat

2. Beste moment om Vietnam te bezoeken

 

In tegenstelling tot vele andere plekken in Zuid-Oost Azië, heeft Noord Vietnam wel degelijk een duidelijk zomer- en winterseizoen, zo dus ook Hanoi.  In de winterperiode van december tot februari, kan het kwik occasioneel onder de tien graden zakken en is er weinig zon te bespeuren.  In de zomermaanden mei tot augustus, heb je dan wel hoge temperaturen tot 35 graden, maar dan is de kans op zware regenval ook groot.  Wil je Hanoi dus bezoeken, zonder paraplu en zonder winterkleding, dan boek je best een ticket in de periode maart - april en september - november.

​

​

when
IMG_20231203_160213-fotor-2023121084652.jpg

3. Reizen naar Hanoi

​

​

​

​

Reizen naar Hanoi is niet moeilijk.  Vanuit Europa kun je rechtstreeks vliegen vanuit Londen, Parijs of Frankfurt en voor wie liever vanuit België of Nederland vertrekt, die kan mits een tussenstop in Qatar of Dubai ook vlot in de Vietnamese hoofdstad geraken.  Ook binnen Azië is een vlucht naar Hanoi niet onoverkomelijk, aangezien de luchthaven van Noi Ba vluchten vanuit elk Aziatisch land ontvangt.

 

​

De luchthaven van Hanoi is niet de meest moderne en bij binnenkomst reken je best op de nodige tijd vooraleer je voorbij de immigratie bent.  Bij elk bezoek dat ik bracht aan Hanoi, heb ik een klein half uur moeten aanschuiven vooraleer ik het land binnen mocht.

ORVZDC0_edited.png
how

Wie al in Vietnam is, kan de hoofdstad bereiken via één van de vele buslijnen die de rest van het land met Hanoi verbindt.  Vanuit elke windstreek rijden er quasi elk uur bussen naar Hanoi.  Tenzij je iemand bent die overal kan slapen, kleiner bent dan 1m70 bent, er geen bezwaar tegen hebt dat de bus elk uur stopt om mensen op te pikken en dat er in het gangpad naast je mensen liggen, kies je best voor een VIP Sleeper Bus en geen gewone slaapbus.

​

grab
Pictogram Bus
Pictogram trein

Een tweede optie om vanuit andere Vietnamese steden naar Hanoi te reizen, is via de spoorlijn die noord en zuid met elkaar verbindt.  het is een avontuurlijke manier van reizen en voor lange verplaatsingen boek je best een slaapcoupé.  Dit omdat een rit van het uiterste zuiden in Ho Chi Minh City tot Hanoi maar liefst 35 uur in beslag neemt om de 1.700 kilometer te overbruggen.  Ook vanuit centraal Vietnam, Da Nang, doe je ongeveer 15 uur over een traject van 800km.  Neem dus best je voorzorgen qua eten en drank.  Hou er tot slot ook rekening mee dat er maar een vijftal treinen per dag rijden.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Voor wie toch gebruik wil maken van vervoer, die opteert best voor de gemakkelijkste manier om je te verplaatsen in en rondom Hanoi: Grab. Grab is de Aziatische tegenhanger van Uber die ik overal in Azië gebruik om me te verplaatsen. Het is supergemakkelijk: je geeft je bestemming op en je krijgt meteen de prijs te zien.  Dus geen probleem om uit te leggen aan de chauffeur, die in vele gevallen geen Engels spreekt, waar je heen moet en geen gezeur over de prijs.  En die prijs is daarenboven erg goedkoop.  

Pictogram taxi
WhatsApp Image 2024-01-04 at 23.24.38_1dd9a836-fotor-20240104232533.jpg

4. Verplaatsen in en rond Hanoi

​

Een voordeel van Hanoi, is het feit dat de meeste toeristische plekken min of meer binnen wandelafstand van elkaar liggen.  Het is dan ook aan te raden om minstens een deel van je verkenningstocht doorheen de stad te voet af te leggen, al zul je daarbij verschillende obstakels moeten vermijden.  De meeste voetpaden zijn namelijk ingepalmd door het meubilair van street food restaurants, scooters en vuilnis.  En eenmaal op de openbare weg, kijk je ook best uit je doppen voor de eindeloze rij aan scooters, auto's en bussen die rakelings langs je zullen scheren.  En een straat oversteken, daar heb je ook enige aanpassingstijd voor nodig.  Enkele tips: stap in een gelijkmatig tempo, kijk goed uit je doppen en raak niet in paniek.

 

​

​​

  • Verplaatsing in het centrum van 1 a 3 km                   35.000 VND (ong. 1.50 EUR)

  • Verplaatsing in het centrum van 5 km                         60.000 VND (ong. 2,50 EUR)

  • Centrum Hanoi - Noi Bai Airport (25 km)                   300.000 VND (ong. 12 EUR)

Je kunt ook opteren om in één van de vele taxi's te springen waarvan de chauffeur je aanspreekt, maar zorg dan zeker dat het om een officiële taxi gaat, dat de meter aanstaat en de correcte koers hanteert en zorg ervoor dat je geen onnodige omwegen maakt, een vaak voorkomend iets bij taxi's in de Vietnamese hoofdstad.

44180_edited.png

Een taxi kan goedkoop zijn en aangewezen in het regenseizoen, maar door het bij wijlen zeer drukke verkeer in de hoofdstad, kan het ook een probleem vormen om snel op je bestemming aan te komen.

​

In dat geval kan het beter zijn om een taxi-scooter te gebruiken, iets wat je ook via Grab kunt doen.  Niet alleen zul je sneller ter plekke zijn, maar het zal zelf nog goedkoper uitvallen.

​​

  • Verplaatsing in het centrum van 1 a 3 km                   25.000 VND (ong. 1 EUR)

  • Verplaatsing in het centrum van 5 km                         40.000 VND (ong. 1,50 EUR)

  • Centrum Hanoi - Noi Bai Airport (25 km)                   165.000 VND (ong. 6 EUR)

Pictogram Bus

Op zoek naar meer prachtige plekken in Vietnam? 

 

  • Halong Bay​

​

​​

  • Ninh Binh

​

  • Hoi An

Als alternatief kun je ook één van de vele riksja's in het straatbeeld aanklampen of voor wie zelf de controle in handen wil nemen, die kan er ook voor opteren om zelf een scooter te huren en er op uit te trekken.  De kostprijs bedraagt ong. 100.000 VND of 4 EUR per dag.  Al is dat iets wat ik enkel zou aanraden aan de zeer ervaren chauffeur.  Het verkeer in Hanoi is een ware heksenketel en voor degenen die er geen ervaring mee hebben, een ware nachtmerrie.  En dan heb ik het nog niet over het labyrinth aan steegjes en straatjes waar je zonder navigatie verloren zult rijden.

Voor wie nog goedkoper wil rondreizen doorheen Hanoi, die kan op zoek gaan naar een stadsbus.  Voor maximaal 15.000 VND (ong. 0,60 EUR) kun je een ticket nemen doorheen de stad.  Al is deze optie enkel aan te raden als je veel tijd hebt of veel geduld.

5. Papierwerk

​

Paspoort: Voor reizen buiten Europa heb je sowieso een internationaal paspoort nodig, zo ook voor Hanoi. En zoals op de meeste plaatsen moet het paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn én minstens één blanco pagina bevatten.

 

***

​

Visum: Om Vietnam en Hanoi binnen te komen, moet je als Belg of Nederlander een visum hebben.  Dit visum kun je, in tegenstelling tot de meeste andere inwoners van Shengen-landen NIET aanschaffen bij aankomst!  Helaas heb ik het aan den lijve mogen ondervinden en ging ik er iets te gemakkelijk van uit dat de regels voor alle leden van Shengen hetzelfde waren.  Maar geen pre-approved visa betekent geen boarding pass.  Je moet dus voorafgaand en best minstens tien dagen voor vertrek, je aanvraag indienen.  Je kunt hierbij gebruik maken van verschillende visa-agenten die online hun diensten aanbieden, maar op zich is het niet super moeilijk om dit zelf te regelen via deze site.  Kostprijs van een Visum bedraagt 25 USD (vreemd genoeg dus niet in Vietnamese Dong).  Tot en met de zomer van 2023 was een dergelijk visum geldig voor 30 dagen, maar sindsdien kun je een visum verkrijgen voor 90 dagen. 

​

Wie op zoek is naar een visum voor een langere periode of voor niet-toeristische doeleinden, die kan ontgetwijfeld zijn ding vinden in de verschillende soorten visums, elk met hun eigen regels en hun eigen prijskaartje.  Om dit geregeld te krijgen, opteer je best voor een lokale visa-agent.

​

Hou je strikt aan de geldigheidsduur van je visum! Zo laks men in Europa is, zo streng is men in Azië.  Afhankelijk van hoe lang je blijft na het einde van je visum-periode (overstay), zul je 500.000 tot 20.000.000 VND (ong. 20 a 400 EUR) boete moeten betalen.  In het geval van een overstay bestaat de mogelijkheid dat je tijdelijk of permanent de toegang tot het land ontzegd wordt.

​

Tot slot nog vermelden dat Vietnam, in tegenstelling tot verschillende andere landen in de regio, het principe van een onward ticket niet hanteert.  Dit wil dus zeggen dat je bij aankomst in Vietnam geen bewijs moet kunnen voorleggen dat je het land binnen de geldigheidsduur van je visum terug zal verlaten.

 

***

​

Internationaal rijbewijs: Wie zelf van plan is om met de wagen of scooter te rijden in Vietnam, heeft zoals overal buiten de EU nood aan een internationaal rijbewijs.  Controles zijn echter quasi onbestaande.

​

​

***

​

Vaccinaties: Een vaccinatiebewijs is voor geen enkele ziekte verplicht, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Difterie en Tetanus sterk aangeraden.

 

***

​

Reisverzekering: Een reisverzekering is niet verplicht, maar is natuurlijk onontbeerlijk voor wie reist buiten de EU. Houd er wel rekening mee dat de meeste reisverzekeringen maar beperkt zijn in de tijd. Zo zijn de meeste standaard verzekeringen slechts 2 a 4 maand geldig vanaf de dag van vertrek, ook voor verzekeringen die voor een volledig jaar zijn afgesloten. En deze verzekering moet reeds zijn aangegaan voor je je land van oorsprong verlaat.  Wie op zoek is naar langdurige reisverzekeringen, klopt best aan bij een gespecialiseerde verzekeraar.

papie
taal
Screenshot 2024-02-01 184321-fotor-2024020718745.jpg
halth

8. Gezondheid

 

Water: Kraantjeswater is niet drinkbaar in Hanoi en zelf het poetsen van je tanden met kraantjeswater of het wassen van rauwe groenten met kraantjeswater, wordt afgeraden.  Daarom zul je in quasi elke hotel dagelijks enkele flesjes drinkwater krijgen.

***

 

Specifieke ziektes: Dengue of knokkelkoorts komt in steeds grotere mate voor in Hanoi tijdens de zomermaanden, dus is het zeker aan te raden om een goeie muggenspray te voorzien (min. 50% DEET).  Muskietennetten zul je er in quasi geen enkel hotel vinden.  Malaria komt voor in sommige regio's van Vietnam, maar niet in Hanoi.

​

***

 

Vaccinaties: Zoals eerder gezegd zijn er geen verplichte vaccinaties om het land binnen te komen, al worden vaccinaties tegen Hepatitis A, Polio, Tetanus en Difterie sterk aangeraden. (zie eerder).

​

***

​

Reisverzekering: Is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden (zie eerder).

​​

​

​

​

​

​​

​

telcom

Zin in meer Azië? Ontdek:

 

  • Thailand

​

  • Indonesië

​

  • Maleisië

​

  • Cambodja

9. Telecom: 

 

In quasi elk hotel en restaurant in Hanoi is er free-wifi beschikbaar. 

 

Voor wie toch nog online wil blijven als hij de stad intrekt, die schaft zich best een toeristen simkaart aan met een pre-paid pakket.  De beste operator in het land is Viettel.  De veiligste optie is om een simkaart te kopen in de luchthaven bij aankomst of in een Viettel-winkel in Hanoi zelf.  Aankloppen bij de vele kleine winkeltjes die simkaarten aanbieden voor toeristen is niet de beste optie aangezien er ook wat administratie moet gedaan worden en de taalbarrièrre en de onervarenheid van deze mensen er wel eens voor kan zorgen dat je met een niet-werkende simkaart zit op gezadeld.  Voor die registratie heb je trouwens je paspoort nodig.  De kostprijs van dit alles zal rond de 10 EUR liggen: 60.000 VND (ong. 2,50 EUR) voor de simkaart en 120.000 a 300.000 VND (ong. 5 a 12 EUR) voor een dataplan gedurende 30 dagen.

​

varia

10. Varia

​​

Tijdszone: Vietnam en Hanoi lopen 5 uur voor op België & Nederland (6 uur tijdens wintertijd).

​​

***

 

Geloof: Vietnam is een Boeddhistisch land, wat je in het straatbeeld zult zien door de vele tempels.  Daarnaast zul je op heel veel plaatsen ook kerken zien, aangezien het Christendom de tweede religie van het land is.

TIP: als ik in een regio ben waar ik geen lokale simkaart aanschaf of waar het mobiele netwerk niet overal is uitgerold, download ik altijd Google Maps van die regio zodat ik ook zonder wifi of 5G mijn weg kan vinden.  Daarvoor open je Google Maps, klik je rechtsboven op jouw profiel en kies je voor "offline kaarten".  Daar kun je de gewenste kaart selecteren en downloaden.

bottom of page